Дойче веле: Груба игра без правила

OFFNews Последна промяна на 14 януари 2014 в 10:53 6914 8

Дойче веле
Дойче веле

Автор: Иван Бедров
Етичният кодекс на съюза на мнозинството български медии трябва да запълни вакуума, в който работят те. Сега писани правила няма, а опитът на всеки засегнат да потърси правата си може да завърши с разпит в полицията.

В един петъчен ден директорът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева е неприятно изненадана от поканата да даде показания в отдел "Убийства" на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) заради жалба срещу нея. Подател е отговорният редактор на вестник "Политика" Кристи Петрова. Тя е изпратила до главния прокурор сигнал за психически тормоз, след като в два телефонни разговора Цонева се опитала да разбере защо се е превърнала в главен герой в серия от негативни публикации на вестника, без нито веднъж да е търсена за позиция.
"Не e имало физическа заплаха и аз съм го уточнила. Нямам никаква представа защо сигналът ми е разпределен в СДВР", обяснява жалбоподателят Петрова. Преди това Цонева е прочела за себе си във вестник "Политика", че е "кукловод" на протестите, член на "хора на омразата", "снежанка на олигарх" и т.н. и се опитала да попита на какво основание са тези твърдения, защо не се спазват журналистическите стандарти и защо не е потърсена за коментар. След две позвънявания авторката се почувствала тормозена. Но историята не приключва дотук.

КОЙ се страхува?
Антоанета Цонева дава показания пред разследващия и накрая е принудена да подпише предупредителен протокол, че по никакъв начин няма да упражни физическо насилие над г-жа Петрова, нито ще наеме други лица да го направят. Цонева е поискала в протокола да бъде уточнено, че все пак тя не е отправяла такива закани, нито е имала такива намерения, но получила категоричен отказ. "След като мога да бъда обект на отдел "Убийства", значи ние живеем в "1984" на Джордж Оруел", коментира Цонева. Според нея този случай показва "колко те се страхуват от свободните граждани".
Вестник "Политика" е част от "Нова българска медийна група", чийто собственик е Ирена Кръстева - майката на депутата от ДПС Делян Пеевски. Кръстева е и член на Българския медиен съюз (БМС), който на 18 декември прие своя Професионално-етичен кодекс. Единствената характеристика на този кодекс е, че е неоткриваем. Той не е публикуван никъде, нито е раздаден на работещите журналисти в изданията. Неизяснен остава и въпросът с правото на отговор, няма и работещ механизъм как засегнатите от публикации лица да търсят правата си.
Източници от БМС увериха, че в близките дни кодексът най-накрая ще бъде публикуван, а към него ще има и правилник, който предвиждал етична комисия, съставена от собственици, журналисти и независими членове. На теория оттук нататък всеки засегнат ще може да се обърне към бъдещата комисия, а докато тя заработи, всеки опит за търсене на правата може да завършва в отдел "Убийства" на МВР.
Разместване на пазара
Успоредно с този сюжет "Медийна група България Холдинг" (МГБХ), която издава вестниците "Труд", "24часа" и редица други, напусна Съюза на издателите в България – първата подобна организация, която бе напусната от много издатели в посока на новия БМС. "Причината да напуснем Съюза на издателите е разединението на медийната общност, издателските войни и появата на втори етичен кодекс", обясни управителят на "МГБХ" Венелина Гочева.
Изразът "медийни войни" навлезе по време на публичното противопоставяне между кръга на Делян Пеевски и бившите собственици на "МГБХ" Любомир Павлов и Огнян Донев. Оттогава новият медиен съюз набъбва, а старият – оредява. Председателят на СИБ и съсобственик на "Икономедия" Теодор Захов коментира, че основната причина за напускането на Гочева е, че "като член на СИБ има вероятност да се окаже в позиция на конфронтация със съюза на Делян Пеевски и контролираните от него издания и разпространителски фирми (напр. "Лафка"), което по обясними причини тя не желае да ѝ се случва".
Венелина Гочева обаче декларира, че изданията ѝ ще продължат да спазват правилата в приетия от СИБ Етичен кодекс на българските медии. По същото време екип на германско-френския телевизионен канал ARTE снима репортаж за протестите в България, в който Делян Пеевски е показан като символ на това, срещу което хората протестират. Следва изявление от майка му Ирена Кръстева, в което тя отхвърля изложените факти относно сина си, "като на същия не е предоставено и дължащото му се в случая според журналистическите стандарти право на отговор". Остава да видим дали в бъдещия професионално-етичен кодекс на Българския медиен съюз ще е предвидено право на отговор за засегнатите лица или това ще остане само претенция към другите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2014 в 10:20

Съгласявам се с коментар 04. Защо трябва да се поставят нещата черно-бяло? Не може монетата да има само една страна?
Медиите у нас отдавна играят мръсно, както тези на пеевски, така и тези на Прокопиеф - само че последните удобно ангажират общественото внимание постоянно, като насочват вниманието срещу другите само...Нещата са много по-комплексни, много по-комплексни и ВСИЧКи са виновници.

14.01 2014 в 14:16

Случаят е абсурден, наистина, но е напълно според българския съвременен стандар и поговорката Крадецът вика дръжте крадеца. Най-добре е, както вече няколко пъти писах тук и там, да престанат да ни навират в очите някакъв митичен етичен медиен кодекс у нас. Това, което на практика е този кодекс, е продукт на един европроект, създаден от група хора, които, подпомогнати от чужбина, го предложиха на ръководствата медиите за обсъждане. Но то така и не се състоя, защото "големите" медии на бърза ръка го одобриха и го подписаха. Разбира се на втори яден го нарушиха и досега го нарушават като си искат. Имаше и други медии - малки и по- големи, които пък не го подписаха, но го спазват криво-ляво. Трети - нито го подписаха, нито го спазват. Но въпреки това, незнайно как, изведнъж всички български медии се оказаха сред задължените по този "кодекс". На практика така един мъргвороден експеримент, създаден, за да се пипнат едни европари, сега се размахва наляво и надясно и се води за актуален. Но той никога не е бил и няма да бъде актуален. Така че или да се направи кодекс, който се приема от цялата гилдия или да не се заблуждаваме с нещо, което го няма никъде. Но е чудно ка ще стане, след като собственици и шефове на медии положиха всички усилия да дискредитират Съюза на българските журналисти и де факто го изхвърлиха от медийната картина, а друга професионална организация на журналистите в България не се създаде.

14.01 2014 в 14:09

Истината е, ама е половината истина. обяснила съм всичко в коментарите си по-долу.

14.01 2014 в 13:50

ех Деси, Деси, гадно като ти казват истината в очите, нали...

14.01 2014 в 11:55

Ами например материала е написан от човек, който е в тежка икономическа зависимост от Иво Прокопиев, издател на опозиционните на Пеевски издания. Трябва ли да бдем свидетели на меренето на....между двама олигарси? Това ли вълнува държавата?Да защитим кроткия хитрец Прокопиев, крал при четири правителства България, като обвиним дебелото момче, смукало и то от толкова правителства? Еее, не, тия са едно и също, двете страни на една и съща монета

14.01 2014 в 11:51

Само не разбрах от какво се жалва Кака Цонка?

14.01 2014 в 11:51

Извинете, Деси, но бихте ли ни осветлили кое не е точно така. Защото аз прочетох един хронологичен образ на случващото се.

14.01 2014 в 11:15

има верни неща, но пак залитания към икономически кръгове - поредният тенденциозен материал на изключително зависмия псевдожурналист Бедров