AFP: България е страната на работещите бедни

OFFNews Последна промяна на 03 май 2015 в 11:06 16816 24

AFP публикува репортаж за тежката икономическа ситуация в България, като описва положението на огромна част от трудещите се без почивка хора, които едвам свързват двата края, предаде БГНЕС.

Тя е инженер-химик, а той художник, работещ като охранител – Колешеви са скритото лице на "работещите бедни" в България, най-бедната страна в ЕС, започва материалът на французите.

"Нашите заплати са около 950 лева (485 евро) на месец. Когато платим месечната си вноска по кредита и сметките, оставаме с 200-220 лева за храна. Това е всичко за нас тримата", казва Катя Колешева (49 г.) пред АФП в семейния едностаен апартамент в град Бухово, в който живее с мъжа си и 24-годишния им син.

Проучване на Европейския съюз сочи, че близо половината от населението на страната - 48%, не може да си позволи нормално отопление или да яде месо всеки втори ден, както и много други неща.

Статистиката показва, че един на всеки петима българи е "относително беден" - преживява с 60 на сто от средния национален доход, а всеки десети живее в крайна бедност.

Седем до осем процента от тях са т.нар. "работещи бедни" като Колешеви, които се трудят, но се борят да свържат двата края. Те разказват, че им се е наложило да пропуснат вноската по заем от 8000 евро, изтеглени за цигулка на сина си студент по музика, за да купят дърва за огрев миналата зима.

"Въобще не може да става въпрос за ваканция. От 26 години сме били на почивка два пъти. Да отидем на кино, на театър, или на кафе е "немислимо", казва съпругът на Катя – Мирчо ( 60 г.).

Мъжът е завършил Националната художествена академия, но работи като нощен пазач в читалището, където също така води курс по рисуване за деца. Съпругата му пък пътува по 2 часа всеки ден до и от работното си място в София, а в събота е детегледачка.

Грижите на семейството започват, когато "Кремиковци", където тя е работила 18 години като инженер-химик, бива затворен, оставяйки без работа над 5600 души. Катя казва пред AFP, че все още чака да й бъдат издължени заплати и компенсации в размер на 6000 евро, но вече е изгубила надежда, че това ще стане.

"През 25-те години на прехода от комунизъм, хората загубиха надежда, че има шанс нещата да се оправят и че можем да излезем от тази ситуация на постоянни лишения и недоимък. Човек не се нуждае само от хляб, или кисело мляко, или храна. За последен път съм си купила чифт ботуши през 2007 година", коментира тя.

Около 170 000 души, или 8 процента от всички работници и служители, които получават минимална месечна заплата от 184 евро, също са близко до бедността, след като си платят осигуровките и данъците, пишат от AFP.

Те цитират експерти, според които положението се е получило от неуспешната работа на няколко правителства след 1989 г., които не са извършили необходимите реформи, за да направят икономиката по-конкурентоспособна и да привлекат инвестиции.

България беше засегната от банкова криза и хиперинфлация в средата на 90-те години на миналия век, но с помощта от МВФ постигна 10 поредни години икономически растеж (от 1998 до 2008 г.), а през 2007 година се присъедини към ЕС. Но световната финансова криза от 2008-2009 г. струваше на страната загубата на около половин милион работни места, а жизненият стандарт тръгна в обратна посока.

"Други източноевропейски страни успяха да се изравнят с тези в ЕС, но те започнаха реформите по-рано. Другите причини са структурни - традиционно ниска икономическа активност, най-ниска в Европа, с много малко работещи хора, и застаряващо население", казва експертът от Института за пазарна икономиката Петър Ганев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.05 2015 в 23:37

И нека това го сложим до правителствените А8-ци, до издръжката на пратиите, до разходите за охрана и служебни автомобили, жилища и т.н. на така наречните "избраници на народа". До всички милиарди, които уж се вливат държавата ни...вливат се ама само в някои джобове.... Хората в големите градове наистина имат реалния шанс да живеят нормално(каквото и да значи това). В малките градове обаче картинката е тъжна и мрачна.

03.05 2015 в 16:36

Уж на стратегическа позиция, а с най-бедното население. По територия има множество по-малки държави от нас в Европа, така че и това не е причината - вижте Люксембург даже чистачките взимат 4000лв защото било минималната заплата.

Просто ситуацията е такава, че тук политиците са престъпници и са зависими от компромати и кръгове, които нямат интерес обществото да се развива, а да се тъпка и използва. При тях действа законът "който слушка - папка, който не неволно умира."

03.05 2015 в 15:37

Добре де логично е - в една държава с роби на Турция и управляваща коалиция Бостан само един глупак би искал скъпо платена работна ръка от щастливи и обединени хора. Робите са евтини и отделно ползват данъците им както си пожелаят. Не случайно по свобода на медиите сме последни нали така ;) Облъчен и промит народ от плюещи по улицата селтаци

03.05 2015 в 15:33

Това го дайте на Бойко да го прочете,стига се е хвалондрил,че сме средноевропейска държава.

03.05 2015 в 14:12

Виж сега, прекалено много се отмества фокусът на цялата дискусия. Селото не е турско. И ставаше дума за това как тия жени все пак се събраха, със здрав разум обсъдиха, че това е нечовешко и трябва да го бойкотират и въпреки това половината все пак отидоха. Мога да продължа да разказвам историята, но не е това целта, нали?

03.05 2015 в 14:09

Аз не знам село без цигани,освен населените с турски етнос!Просто там,не ги търпят!Отдавна не се работи по 12ч в полето!А там се работи с повече хора при кампаниите!Почва се от 7ч и в 14ч се приключва!При това извозват хората до работното място!Минималното заплащане е 15 лв.за най нетрудоемката работа,достигаща да 50-60лв при розобер или бране на гъби и билки!При това,рядко ще видиш българин да работи на полето за друг българин!

03.05 2015 в 13:47

До номер 17, аз тоя пример не си го измислям. Лично присъствах. Може и проблемът на това село е, че там цигани няма.

03.05 2015 в 13:42

До номер 13!Явно скоро не си бил на село!Иначе щеше да знаеш че,и най убития циганин няма накараш да работи 12ч на къра....особено за 13лв!

03.05 2015 в 13:35

Нещо не мога да схвана!Първо,инженер-химик винаги намира добре платена работа!Второ,Донатело работи пазач,вместо да се занимава със това което му е по призвание,демек да рисува/освен ако не е пияндурка/!На синчето Паганини,закупили за 8000!?еврака цигулка!И не на последно място,откъде аджеба,французите ги откриха тия ентелектуалци у Бухово?

03.05 2015 в 13:23

Ей го на и петър ганев се яви като "пена" да обяснява как бедните требвало да се "борят за правата си".

Бедните почти няма как да се борят за правата си.

Първо, благодарение на нарочно убитото образование, те не ги познават. Народът масово живее със страховете и идеите за права от времената на соца, а държавните служби ги усилват, понеже приличат на органи за репресия, а не на бюра за услуги както е по света. Особено из по-малките паланки, където си е феодализъм.

Държавните такси за каквато и да е жалба са много високи в сравнение с доходите, въпреки закона. Към всяка такса и процедура има допълнително поне няколко лева за банкова комисионна, десетина-двайсет за нотариални заверки, процедурите не са разписани, срокове не се спазват, губи се време в търчане насам-натам. Всичко това вдига неимоверно разходите на борбата. А на бедния не му стигат парите за едното еденье.

Вместо да се говори за това като за проблем, цялата пропагандна машина, от такива незначителни мекерета като това необразованото от ИПИ, което се е изказало в статията, до всите партии заедно ти промиват мозъка как ти си виновен, щото не работиш.

Трудно е да се устои срещу това, особено ако ти се налага да копаеш на няколко места, за да свържеш двата края.

Някакви икономисти от Харвард преди година-две даже бяха писали по темата за това как от бедност се "оглупява". Не от друго, а от мислене как да свържеш двата края.

Та така.