Сводка на войната, 11.08.23: Резников отново в оставка

Александър Леви и Катрин Гишар 11 август 2023 в 19:00 6770 0

Олексей Резников

Снимка Getty Images

Олексей Резников

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Икономическата общност на западноафриканските държави потвърди военния вариант в Нигер. На срещата си в Абуджа, Нигерия, вчера държавите-членки на ECOWAS потвърдиха плана за въоръжена намеса за възстановяване на конституционния ред в Нигер след държавния преврат от 26 юли. Организацията поиска от своите началници на военните щабове да мобилизират "незабавно" резервните сили на ECOWAS и нареди тяхното разгръщане.

Въпреки това ECOWAS даде ясно да се разбере, че подкрепя мирното разрешаване на кризата. Войниците от тези сили за намеса, създадени по модела на сините каски на ООН, са посветени на поддържането на мира. В Telegram изобилстват язвителни руски коментари срещу Франция, бившата колониална сила в региона: "С други думи, Франция ще се бори срещу народа на Нигер чрез поробените африкански държави", защото иска да продължава да граби ресурсите на страната, пише Отряд Ковпака. "За щастие тази република има подкрепата на един руски оркестър", подчертава този канал - "оркестърът" е разбира се ЧВК "Вагнер".

Украйна: Резников отново в оставка. Отстраняването на министъра на отбраната Олексий Резников беше обявено още през февруари. Тогава дори беше предложено името на неговия наследник: прочутият ръководител на разузнавателните служби на армията (ГУР) Кирило Буданов. Но в крайна сметка всеки остана на мястото си.

Вчера "Украинска правда" обяви, че този път Резников наистина напуска поста си, основавайки се на източници в правителството. Обмислят се две кандидатури: на вицепремиера по възстановяването Олександър Кубраков и на министъра на стратегическите индустрии Олександър Камишин.

Резников ще заеме поста на посланик в Лондон, който е вакантен, откакто Володимир Зеленски уволни Вадим Пристайко, който имаше лошата идея да го критикува в британските медии. Министерството на отбраната беше разтърсено от редица финансови скандали, по-специално закупуването на храна за армията на цени, значително по-високи от пазарните.

Полет над Мечи остров отвъд Полярния кръг. На границата между Баренцово и Норвежко море има островче, наречено Мечи остров. Тази необитаема скала, която е собственост на Норвегия, може да изглежда незначителна, въпреки че там е поставена метеорологична станция. Тя обаче е от жизненоважно значение за пилотите на хеликоптерите и спасителните самолети, които летят между норвежкия континент и архипелага Шпицберген, тъй като там те могат да презареждат гориво.

От петък до вторник обаче руснаците ще провеждат военни учения в района, което ще доведе до затваряне на въздушното и морското пространство на юг и на север от острова. Това ще принуди капитаните и пилотите на кораби да правят дълги обходни маршрути, обяснява The Barents Observer. Търговските полети априори не са засегнати, тъй като те летят над ограничението от 10 000 метра височина, което руснаците са определили за своите учения, но от съображения за безопасност и предвид трагичния прецедент с полета на Малайзийските авиолинии през 2014 г. застрахователните компании препоръчаха на авиокомпаниите да избягват района.

В Русия доноса е сериозна работа. Един руснак, живеещ в чужбина, създава на шега телефонно приложение, наречено "Моят донос". Откакто е пуснато в действие през януари, то е изтеглено повече от 10 000 пъти, но не всички са разбрали хумора му. Реални руснаци са подавали сигнали за реални хора, като са посочвали техните имена, адреси и дори телефонни номера.

Така например една от потребителките на приложението докладва за мъж, явно неин добър познат, с молба той да бъде изпратен на фронта в Украйна. "Той вече получи две призовки, но ги игнорира. Препоръчвам да му се изпрати електронна призовка чрез държавните служби. Този човек има боен опит в Чечня", пише тя. Създателят на приложението, който е искал да проведе своеобразен пълномащабен тест за настроенията в страната, казва, че няма намерение да споделя информацията, която е събрал с "Моят донос" с руските власти. И слава богу.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика