Сводка, 6 юли 2023: Това не е конфликт, а война

Александър Леви и Катрин Гишар 06 юли 2023 в 21:40 5160 5

Румен Радев и Володимир Зеленски

Снимка president.gov.ua

Румен Радев и Володимир Зеленски

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Въпреки няколкото технически проблема със звука и доста хаотичния превод, българите със сигурност ще запазят силен спомен от краткото, но изключително интензивно посещение на украинския президент в София заради безспорната аура, енергия и емоция, които Володимир Зеленски излъчваше във всеки един момент.

На няколко пъти той се обърна към българите като цяло, благодарейки им за приема, който са оказали на украинските бежанци, но и за помощта и подкрепата, която оказват на страната му по време на войната.

Но защо е тук днес - попита го в прав текст един журналист в края на посещението му. Съвсем просто, защото ни свършват боеприпасите - отговори украинският президент. България все още е последният производител на боеприпаси от съветски тип извън Русия и тази помощ е от решаващо значение за украинската армия.

Страната изпитва недостиг и на енергия, а и тук България разполага с два неизползвани ядрени реактора, които би могла да предаде, ако двете страни се споразумеят за условията на сделката.

И накрая, на политическия фронт, след месеци на колебания и шикалкавене, България вече открито подкрепя украинското членство в НАТО и напълно приема ролята си на ключов военен партньор на Киев - благодарение на консенсуса по този въпрос (вероятно един от малкото...) на новото правителство.

Посрещането на Зеленски от министър-председателя Николай Денков и от ръководителя на българската дипломация Мария Габриел беше много топло, с откровени ръкостискания, усмивки и искрени благодарности. На срещата в края на деня между тези трима лидери и представители на пресата, гражданското общество и чуждестранни дипломати еуфорията беше в разгара си.

"Вие ми ръкопляскате, но аз бих искал вие да ръкопляскате на вас за всичко, което направихте за нас", каза видимо развълнуван Зеленски. Мария Габриел от своя страна говори за "привилегията" да бъде до него в един от онези "дни, които ще помним до края на живота си".

Атмосферата беше много различна няколко часа по-рано в кабинета на президента Румен Радев. Мрачните и затворени лица на членовете на украинската делегация говореха красноречиво за тежката атмосфера на срещата. Българският държавен глава повтори позицията си, че доставката на оръжия и боеприпаси отслабва българската армия и не допринася за "мира".

Той също така на няколко пъти имаше неблагоразумието да нарече войната в Украйна "конфликт" (по-късно се поправи) и изрази съжаление, че на дипломацията не се дава достатъчно шанс. В замяна на това той получи изключително емоционална и откровена реч от Зеленски.

"Това не е конфликт, а война. Путин няма да се успокои, докато не ни избие", каза той. И в заключение :"Не дай Боже, някоя трагедия да ви сполети и Вие да бъдете на моето място. И ако не ви помогнат хора, които споделят вашите ценности, какво бихте направили? Ваше право е да не подкрепяте оръжейната помощ, но съм убеден, че в ЕС един ден ще бъдем заедно, и вярвам, че Украйна и Европа трябва да имат общи ценности. Не може да се заема балансираща позиция спрямо Русия. Русия иска да разруши Европа."

Останалите новини накратко:

Руски удари по Лвов: най-малко петима загинали и множество ранени. Десет крилати ракети тип "Калибр", изстреляни от кораби в Черно море, се изсипаха в този голям град в Западна Украйна, който досега беше сравнително пощаден от бомбардировки. Украински противовъздушни сили съобщават че са прихванали седем от тях. Поразени са важни инфраструктурни обекти, както и жилищен блок.

След София - Истанбул. Володимир Зеленски ще пътува до Турция, където ще се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган. В дневния ред на разговорите им са включени: подновяването на споразумението за зърнените култури (което изтича на 17 юли и което Русия отново заплашва да спре), но също така и членството на Украйна в НАТО - тема на срещата на върха във Вилнюс, която ще се проведе от 11 до 12 юли.

"Пригожин не е тук. Той е в Санкт Петербург", заяви днес пред чуждестранни журналисти президентът на Беларус Александър Лукашенко. От своя страна Кремъл обясни чрез говорителя си Дмитрий Песков, че Русия няма "нито средства, нито желание" да следи движениета на човека, организирал въоръжено въстание на 24 юни.

"Искате ли да видите базите на Вагнер? Нека първо Франция ни покаже базите на своя Чуждестранен легион". Лукашенко отговари на същите чуждестранни журналисти в Минск когато го попитаха какво става с наемниците на Пригожин, намерили убежище в Беларус след неуспешния си бунт в Русия.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

6

avitohol

07.07 2023 в 15:08

Льотчика го приземиха в миша дупка направо барабар със смешните фурнаджийски журналя.
И не путлерофилите не са 65% а най-много 15-20% но квичат на умряло и воя им се чува постоянно.
Нормалните хора не смятат за нужно да се обясняват за щяло и за не щяло. Те не коментират по 3 пъти под всяка статия защото никой не им плаща да пишат глупости.

135

5

Far Rider

07.07 2023 в 07:33

Преводът беше достоен за пингвините! Да не си в състояние да намериш преводач за президента на една държава и да преведеш само 30% от думите му е способна само нашата губерния! Започвам да си мисля, че и това е дело на руските агенти. Четейки немските, италианските и английските сайтове виждам как изкристализира официалната позиция на България изразена в думите на президента Радев. Може би има една група българи подкрепящи Украйна, но са малцинство и не отразяват тази позиция. Не ме разбирайте погрешно. И аз съм част от тази малка група. По Статистика над 65% от българите подкрепят Русия!

4638

4

Того

07.07 2023 в 05:52

България се завърна в лоното на цивилизованите държави. За първи път от много години насам изпитах чувство на гордост от българският Министър-председател и външният ни министър. Достойни! За да не си развалям доброто усещане няма да коментирам президента.

-529

2

6екеr4о

07.07 2023 в 00:37

Тия журналисти са невероятни: безспорна аура, енергия и емоция!

11462

1

dardorel

06.07 2023 в 23:24

Невиждан срам беше да гледам това същество /р.р./ как се гърчи и мишкува пред един истински Президент.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика