Срам, позор, унижение и провал за Бойко Борисов в Москва

Премиерът влезе неподготвен в сложна геополитическа битка, в която е заложена енергийната независимост не само на България, но и на Европа

Димитрин Вичев Последна промяна на 01 юни 2018 в 16:15 30938 9

Бойко Борисов не е планирал да бъде в Москва за повече от един ден. Това се знаеше от правителствените служители, поради което съобщението на пресцентъра на МС от 30 май, че делегацията ще бъде два дни там, бе лъжа.

Тя даваше възможност на Борисов да покаже независимост от Путин, да си „тръгне“ по-рано и да демонстрира неудовлетвореност, че няма подписани никакви документи, въпреки присъствието на няколко ресорни български министри в Кремъл. Те бяха там, уж за да покажат сериозност на визитата и готовност за конкретни детайлни разговори в различни направления.

Борисов не е планирал в продължение на два месеца да ходи в Москва, както се говореше, а му е наредено да отиде. И то по времето, когато там бе президентът Радев.

Борисов научи от Москва, че ще ходи в Кремъл в края на месец май.

Изглежда, че Путин привика Борисов, за да му постави задача – да отива в Брюксел и да се моли за този прословут газов хъб „Балкан“, за връзката към него с „Турски поток“ и т.н.

Защото 400 милиона евро, дадени от Газпром за фирмата „Южен поток“ в България, ги няма. Липсват. Путин съобщи, че те са 800 милиона евро. Кога станаха толкова?

Путин си иска обратно тези пари. Те трябва да бъдат върнати или да се даде нещо друго срещу тях.

Пресцентърът на МС не каза истината и за темите на разговори в Москва. Съобщиха, че ще се обсъжда туризмът, културните връзки, икономиката. После стана ясно, че почти не се е говорило за тези неща. Само за доставка на газ и за АЕЦ „Белене“.

Но стана ясно, че двата проекта вървят заедно и едновременно. Това означава, че Русия ще посочи „частната“ фирма, която ще строи, ще доставя оборудването и ще бъде основен акционер в АЕЦ „Белене“. Дали ще са митичните китайци или друг потенциален инвеститор, ще разберем по-нататък. Русия ще прави и връзката с втората тръба на „Турски поток“ до българска територия. Но само, ако Европейската комисия гарантира нещо. Какво точно – не разбрахме.

Хайде да поразсъждаваме какво трябва да гарантира ЕС.

Погледнете картата на Балканите и географското положение на България.

От мястото, където ще излиза втората тръба на „Турски поток“ на европейския бряг в Турция до границата с България, се планира Русия да прокара 170 км газопровод с капацитет за пренос на до 16 милиарда куб. м газ годишно по суша до границата с България и респективно на Европейския съюз, но през територията на Турция. Не е ясно тогава това турски газ ли ще бъде и за него ще се плаща на Турция, или е руски, а на Турция ще се плащат само транзитни такси. Но този газ всъщност не е предназначен за България и не е толкова важен за нас. На нас ни трябват само около 3 млрд. куб. м на година.

Ние сега ги получаваме пак от Русия, но минават през Украйна и Румъния по „Трансбалканския газопровод“. Освен това имаме договорен 1 милиард куб. м азерски газ по новия газопровод ТАНАП от Азербайджан през Турция и то за доставки от 2019 г. Няма обаче газова връзка с България за това. Умишлено се бави строителството ѝ. Има и проект за голям терминал за втечнен газ до Александропулис, Северна Гърция, където да се разтоварва американски шистов газ, катарски и от други доставчици.

Така или иначе, за България ще има газ. Не става въпрос за това, въпреки че се пропагандира, че точно това е централната грижа относно „газовата независимост“ на страната. Но усилията са това да става отново с руски газ. Няма логика, нали?

Защо обаче Борисов упорито и постоянно настоява за руски тръби през България. Защо?

Казва, че за да сме получавали транзитни такси за пренос към Централна и Южна Европа.

А на кого ще бъде собственост тръбата през българска територия? А на газовия хъб „Балкан“?

Важният въпрос е защо тръбата на българска територия, дори да приемем, че ще бъде изцяло българска собственост и построена от нас, не тръгва направо към Сърбия или на северозапад по старото планирано трасе на умрелия „Южен поток“?

Не случайно със Сърбия правителството подписа договор за укорено изграждане на интерконекторна връзка с България. Знае се, че газопроводът на сръбска територия е собственост на Газпром.

Защо тръбата ще тръгва тогава на североизток, за да отиде до Варна, което е още по-далеч от сръбската граница или от трасето край Видин. Защо трябва да се строи край Варна някакъв газоразпределителен хъб? Откъде ще дойде друг газ през Черно море? Кой друг доставчик има в района?

Ето тук е „заровено кучето“. Край Варна има заровени много милиони за закупени от „Южен поток“ АД парцели и земи по пътя на трасето на безумно високи цени. Говори се за около 1000-1500 лв. на кв. м за земеделска земя. Това е сериозна причина да се оправдае липсата на 400 милиона евро.

От друга страна, от изявленията на Борисов стана ясно, че е се е „примирил“ с факта, че няма да има пряка връзка между Русия и газовия хъб край Варна. Но той каза: Засега. Това означава, че вероятно се очаква след време да се пуснат от руския бряг останалите 2 тръби от планирания стар проект „Южен поток“ с капацитет за още 32 млрд. куб. м. газ направо към този хъб „Балкан“. И така в него да има възможност да влизат на практика до 48 млрд. куб.м. от Русия годишно, като една трета от количеството се движат по едната тръба на „Турски поток“ и влизат от Турция, а другите две трети – по този, както го нарече президента Радев – „Български поток“.

Ето това, според мен, иска Путин. Това е руският интерес и това е цената, която ще бъде „опростена“ за прахосаните пари на Газпром в смесената българо-руска фирма „Южен поток“ АД, която още не е закрита.

И затова Путин праща Борисов да се договаря с Европейската комисия и да се моли на „приятеля“ си Юнкер и другите европейски лидери. И затова няма да се строи ново трасе до Варна, а се планира да се ползва трасето на „Трансбалканския газопровод“, като се обърне потокът на газа обратно – от юг на север. Това значи, че вече е ясно на Борисов, че Русия ще спре подаването на газ по този газопровод, който минава през Украйна и Румъния. Ясно е, че тези две страни вече не купуват газ от Русия, а само получават транзитни такси. През този газопровод се движи газът за Турция, но той вече ще бъде компенсиран с първата тръба на „Турски поток“. С втората тръба, която ще влезе в България от Турция и ще тръгне нагоре към този хъб, руският газ ще се насочи отново към Гърция, Сърбия и Македония, които досега я получаваха по „Трансбалканския газопровод“.

С тайните планове за бъдещото пускане на още две тръби по дъното на Черно море до газовия хъб „Балкан“ с посока към Италия и Австрия по старото проектно трасе на „Южен поток“, Русия ще търси начин не само да заобиколи напълно Украйна, но и да попречи на други доставчици да стигнат от юг до Централна и Южна Европа. Стратегическата цел на Русия е да блокира от север, чрез „Северен поток“ 1 и 2, достъпа на други доставчици за Европа и по същия начин това да стори от юг.

Така Украйна ще загуби възможността си да транзитира около 100 млрд. куб. м руски газ с приходи от над 2 млрд. долара годишно. Но най-важното, ще се открие възможност за тотална военна агресия на Русия срещу Украйна, която няма да спре притока на газ за Европа, за да не предизвика гнева на ЕС и НАТО.

Това е стратегията на Путин и режима му.

Борисов влезе твърде неподготвен в сложна и голяма геополитическа игра и надпревара. Българският премиер не може да реши нищо сам. Това е ясно на Путин. Затова Борисов беше поставен в унизителното положение да се извинява, да се моли и да му се поставят задачи от Кремъл.

С което унизи нас, българските граждани. С извиненията си за нещо, за което България не е виновна, че не се е случило. А то не се е случило не само заради имперската политика на Русия за налагане на монополни условия и цени, но и поради необходимостта България да спазва правилата на Европейския съюз. Които обаче са само в полза и интерес на България – да има конкуренция и най-ниски цени при равни условия за всички доставчици.

Днес Борисов е изправен пред избора: или да бъде с Путин и Русия, или с ЕС и НАТО. Световната геополитика е твърде голям залък за неговите възможности.

А иначе е готов да вкара страната ни под руска енергийна и политическа зависимост за още 100 години напред.

Апропо, някой чу ли Борисов да е говорил в Кремъл за защита на българските национални интереси? Да е попитал, например, какво ще предприеме Русия, за да няма страната ни такъв огромен външнотърговски дефицит в търговията с нея? Защото внасяме енергоносители за много милиарди, а изнасяме стоки за Русия за по-малко пари, отколкото за Македония, например. Щом Русия иска да продава на България, трябва да се научи и да купува от България стоки и услуги, като създаде подходящите условия за това.

Къде Борисов защити българския национален интерес?

Да не говорим за отстояване на достойнството ни като древен народ с важен принос в европейската цивилизация и култура.

В заключение припомням един стих на персийския поет от ХIII век Саади:

„В неподходящ момент и с молбица плаха не ще получиш милостта на падишаха. Мигът несгоден ли е, ти не се моли, че безполезно само ще те заболи.“

Срам, позор, унижение и провал за Бойко Борисов.

Б. ред. - Авторът е съпредседател на Атлантическия съвет на България. Статията е публикувана на сайта на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10824

11

случайно прочетох

02.06 2018 в 16:03

Някои тук са с комунистическа логорея :–))))))))))))))))

22015

9

Стефан

02.06 2018 в 00:59

Не. Просто мина времето на разюзданата хилърщина, и безсмислената обамка. Както мина времето на каубоите, безплатния секс, и антибиотиците, които наистина вършат работа.
И вече трябва да си мериш приказките, ДАЖЕ в интернета. Вече не всичко е рокенрол.

22015

6

Стефан

01.06 2018 в 21:07

Е, кво излиза. Излиза, че за туй стратегическо мекере и аналлизатор, няма лошо България да изгори, само и само Русия да я ухапе бълха.

73928

5

El Commandante

01.06 2018 в 20:42

"Къде Борисов защити българския национален интерес?"

Ъъъъ....във всичко което си изписал по-горе?

Чакайте сега д авидим какво излиза: две тръби през България за руски газ според тоя "експерт" е лошо защото няма да има смисъл от терминал за втечнен американски газ в Александруполи и защото Украйна нямала да транзитира.

Значи ако България транзитира руски газ, тва е лошо, обаче Украйна трябва да може.....добре бе, тея що поне не опитат да мислят малко да ги защитят поне малко от малко тея долари дето им тъпчат в алчните гуши, деба боклуците....

8270

4

HristoSliven

01.06 2018 в 20:00

"...Днес Борисов е изправен пред избора: или да бъде с Путин и Русия, или с ЕС и НАТО..."
Верно?! А, не трябва ли да е С България? Ние, българите,всички в България имаме един общ интерес - НИЕ/БЪЛГАРИЯ да сме добре! Ако трябва да е "за сметка" на другиго - мен не ме интересува, за чия сметка - да "го отнася" всеки, който засяга нашите интереси - Русия, ЕС, НАТО...който и да е!

22015

3

Стефан

01.06 2018 в 19:15

Я! Няква нова психодясна кокошка пропя от стобора. Що тъй? Де го дежурното по клас мартинчо?
В една къща пропее ли кокошката наместо петела ... Пиши я изгоряла.

27639

2

sottozero

01.06 2018 в 18:30Spirit,на тези не им трябват ни газ,ни нефт,ни стомана,ни заводи, нищо.

Те повечето са социолози,поети,пиари,общественици,фейскбук живеещи нещастници, които нито искат,нито могат да допринесат с нещо за България.

Питайте в Шумен какво им е мнението за автора на тази “статия“ )