"Майките възпитават синовете си като паши"

DW Последна промяна на 29 юни 2016 в 19:25 14918 4

„Майките в ислямския свят възпитават синовете си като паши, а дъщерите – в покорство”, казва писателката Сафета Обходжаш за "Дойче веле". Според нея Западът е прекалено наивен и лековерен в отношението си към чуждите култури.

65-годишната Сафета Обходжаш е босненка по произход, живее във Вупертал от повече от 20 години. Тя е на мнение, че мюсюлманките също носят отговорност за много проблеми - включително и за сексуалните посегателства, извършени през Новогодишната нощ в Кьолн. "Тези млади мъже научават още от своите майки и баби, че жените, които не носят забрадка и не се обличат според мюсюлманските правила, могат да бъдат само обект за сексуални удоволствия", казва тя.

Разочарование от мюсюлманските мъже

Сафета Обходжаш е разочарована от повечето мъже-мюсюлмани. "Къде са изобщо тези мъже? В джамията, в някоя зала за хазартни игри или по кръчмите, където пушат наргиле или взимат дроги", казва тя. През миналата година в Германия пристигнаха голям брой мюсюлмани - всички те внасят своите културни и манталитетни особености - убедена е писателката.

"Огледайте се наоколо. Всички тези жени носят забрадки, всичките имат по три, четири или пет деца. Нима можем да очакваме от тях, че хем ще се грижат за децата, хем ще полагат усилия да се интегрират в обществото?”, пита тя.

Темата за забрадките и забулването вълнува особено писателката. Самата тя не носи забрадка. Сафета Обходжаш критикува мюсюлманските жени, които изразяват одобрение за забулването, както и поведението на големите дизайнерски къщи: "Сега те правят голям оборот и трупат огромни печалби от ислямската мода, циментирайки по този начин подчинената роля на жената. Никой не може да ми каже, че жените се забулват доброволно", казва писателката.

Тя критикува заблудите на мултикултурното общество в Германия, защото ги намира прекалено лековерни и романтични: "Много от левите в Германия си мислеха, че бивша Югославия е конгломерат от религии и култури, в който всички се обичат помежду си. А когато им разказвах други истории, които те не познаваха, не искаха и да ме чуят", твърди босненката.

„Поколението над 40 е загубено”

В произведенията на Сафета Обходжаш почти винаги се тематизира тежкият живот на много мюсюлмански жени. Нейният роман "Кючекчийката" се появи на пазара като електронна книга. Следващият сезон театърът във Вупертал ще постави и нейната пиеса "Искри от мъртвото море".

Авторката се радва, но въпреки това се съмнява, че може да промени нещо в обществото. "По-старото поколение - моето поколение - е силно закостеняло, дори бих казала, че цялото поколение над 40 години е напълно изгубено. Аз обаче се опитвам да вдъхна кураж на по-младите. Струва си човек да се бори", казва Сафета.

Затова тя ходи по училищата и разказва своите истории. Участва активно в театрални и интеграционни проекти, предназначени предимно за млади мюсюлмани. "Как можем да възпитаме едно ново поколение, което да е социално-активно в средата си, да е готово да се противопоставя на майките и бащите си, но и да намери своето място в германското общество? Това много, много сложен въпрос", казва тя.

Писателката не крие, че се надява на повече подкрепа за нелеката си задача, особено от страна на жените. "Германските жени гледат на теб или като на екзотична личност, или пък те смятат за конкуренция. И тогава е свършено с тебе. Не губя надежда, но не вярвам, че можем да променим нещо в обозримо време", заключава Сафета Обходжаш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

5

ScrewIslam

01.07 2016 в 08:25

Мюсюлманските майки възпитават момчетата си като паши, защото спазват корана.

Според корана жената е половин човек, а според Мохамед (Хадисите) - тъпа клюкарка и нямо животно.

Жената в исляма е половин човек ПО ЗАКОН. Тя е длъжна да стои в подчинена позиция на мъжа.

Всяка жена, която не си знае мястото трябва да получи наказание (по закон): бой, изтезания и смърт. Мъжът не подлежи на съдебно преследване, ако убие жена си за неподчинение.

77928

1

El Commandante

29.06 2016 в 19:33

За пореден път: ДОБРУТРО!!!

Повечко меченца е това от което имаме нужда, МЕЧЕНЦА викам!