Как ще се проведе мобилизацията в Русия

Важни истории 23 септември 2022 в 10:58 7575 6

Как ще се проведе мобилизацията в Русия

Снимка Ройтерс

Путин обеща, че ще бъдат призовавани само тези, "които са мобилизационно задължени, и преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили и имат определени военни специалности“. Дали обаче Русивя има толкова хора с боен опит?

Какви са ресурсите за окомплектоване, снабдяване и обучение на запасни, колко време ще отнеме набирането на 300 000 души, как това ще се отрази на хода на бойните действия, разказват военни експерти и правозащитници.

Публикация на „Важни истории“ от 21-ви септември. „Важни истории“ е независима руска интернет медия, специализирана в провеждането на журналистически разследвания. Редакцията е в Латвия.

Кой ще бъде засегнат от "частичната мобилизация"

В обръщението си към обществеността Путин обеща, че ще бъдат призовавани само тези, "които са мобилизационно задължени, и преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили и имат определени военни специалности“.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу уточни, че ще бъдат мобилизирани основно мъже, които имат боен опит, но в указа на президента не се конкретизира обхватът на мобилизацията.

Военни експерти и правозащитници са единодушни, че указът за мобилизация е формулиран възможно най-широко: той не ограничава кръга на тези, които могат да бъдат обхванати в мобилизацията. "В указа няма краен срок или брой на планираните за мобилизация, така че ще мобилизират тези, които не могат да се освободят", смята военният експерт Павел Лузин.

Военни анализатори от екипа на Conflict Intelligence Team (CIT) споделят същата оценка: „В указа на президента не са посочени изключения. Не е посочено нищо за военнослужещите по договор, за наборните войници. Не е указан конкретно и броят 300 000 запасни, които се планира да бъдат мобилизирани. Не се посочва изрично, че студентите няма да бъдат призовани. Оказва се, че всеки може да бъде мобилизиран, всичко останало са само думи“.

"Те ще се опитат да призоват хора с военна специалност, защото никой няма нужда от хора, които не са отбили военната си служба. Смятаме, че на първо място ще бъде привлечено по-младото поколение, на възраст до 30-35 години", казват анализаторите на CIT.

"Сега Шойгу обявява, че се очаква да бъдат мобилизирани 300 хил. души, но след това може да има втора вълна, никой не гарантира, че тези 300 хил. души ще са последните. Шойгу казва, че ще бъдат призовавани само тези, които имат боен опит, но какво ще се случи в действителност, не е известно. Не бих вярвал на думите на Министерството на отбраната в момента", казва Сергей Кривенко, директор на правозащитната група "Гражданин, армия, закон и ред".

Според военния експерт Юрий Фьодоров Русия просто не разполага с 300 000 души с боен опит, които да мобилизира в момента. "Около 60 000 души са преминали през двете чеченски войни. Основно те са редници, а редниците могат да бъдат мобилизирани до 35-годишна възраст, а войната е приключила преди почти двадесет години. Така че с опита от чеченските войни могат да бъдат мобилизирани само офицери. Има хора, които са служили във войната в Афганистан, но тя е приключила преди 33 години. Ако човек е завършил службата си дори на 20 години, сега е на 53. Много ограничен е броят на участвалите във военния конфликт в Сирия, без да броим наемниците от частната военна компания "Вагнер". Така че просто е невъзможно да се призоват 300 000 души с боен опит. Това е глупост", казва експертът.

Експертите от CIT обръщат особено внимание на постановката, че "договорите за военна служба, подписани от военнослужещите досега, остават валидни до края на периода на частичната мобилизация". Това означава, че войниците по договор няма да бъдат уволнявани автоматично след изтичането на срока на договорите им.

Как ще се провежда мобилизацията

Според анализаторите от CIТ мобилизацията ще се провежда по следния модел - от базата данни ще бъдат отделени служилите наскоро и на домашните им адреси ще бъдат изпратени повиквателни. След това ще бъде задействана репресивната машина: „Ако има нарушители, те изпращат полицаи там и започват наказателно производство", предполагат анализаторите на CIT. „За да се облекат, обуят и нахранят всички мобилизирани и за да ги въоръжат, икономиката се привежда на военни релси".

Според военния експерт Юрий Фьодоров мобилизирането на 300 000 души ще отнеме няколко месеца. "Това е много тежко натоварване за службите за военен отчет. Необходимо е повече време, за да се призоват всички тези хора: някъде към януари вероятно ще приключат с първата вълна", казва експертът.

Какво следва при опит за отклоняване от мобилизация

Според член 328 от Наказателния кодекс "Отказът от изпълнение на повиквателна за военна служба" се наказва с лишаване от свобода за срок от две години. А нарушенията на „мобилизацията и на военното положение“ вече са включени в престъпленията „при утежняващи вината обстоятелства“, обяснява Сергей Кривенко.

Според правозащитника, преди войната хората, които са получавали призовки и не са се явявали в службата за военен отчет набор, са били глобявани, а сега могат да получат реални присъди лишаване от свобода.

Разполага ли Русия с ресурси за обучение на мобилизираните

"Самата система за подготовка дори само на наборниците вече е нарушена именно от така наречената "специална военна операция": „Почти всички офицери, които я провеждат, бяха изпратени в Украйна, част загинаха или бяха ранени, а други напуснаха армията преждевременно или поради пенсиониране. Има недостиг и сред сержантите и старшините“, казват експертите от CIT.

Този проблем може да бъде частично решен чрез мобилизацията на наскоро пенсионирали се офицери и старшини, или чрез ускореното производство на младши командири от сержантския състав, воюващи в Украйна в офицерски звания. Но това ще повлияе отрицателно на подготовката на мобилизирания редови състав.

Недостигът на офицери, които да обучават мобилизираните, се отбелязва и от Юрий Фьодоров. "Можете да планирате мобилизация не само на 300 000, а на един милион запасни. Но те трябва да бъдат включени в бойните подразделения. За подготовката на 300 хил. запасни са необходими около 30 хил. офицери от различни специалности. Можете да привлечете офицери от резерва, но те също трябва да бъдат обучени, уменията им трябва да бъдат възстановени", казва експертът.

Според Павел Лузин, вероятно мобилизираните войници ще бъдат веднага включени за попълване на загубите в подразделения с нарушена боеспособност, но от това няма да излезе нищо добро. Особено като се има предвид, че те са и „необстреляни“, тоест няма никакъв боен опит.

Разполага ли руската армия с необходимото въоръжение, оборудване и екипировка за мобилизираните

Анализаторите на CIT твърдят, че мобилизацията на 300 000 души изглежда реалистична само в дългосрочен план, за срок от не по-малко от 3-4 месеца. „Виждаме, че в досегашната кампания за набиране на доброволци във федералните региони, с ресурсите на регионалните бюджети бяха въоръжени, екипирани и снабдени с необходимото имущество едва от 20 000 до 30 000“, казват експертите.

Има достатъчно стрелково оръжие и законсервирано въоръжение, но липсва специализирано оборудване и различни видове имущества. В най-добрия случай би се получило нещо като реплика на Съветската армия от периода след неговия разпад“.

Какъв реално е мобилизационният ресурс на Русия

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че броят на служилите в армията и притежаващите боен опит е почти 25 милиона души. Военните експерти са скептични: "Чисто демографски тези 25 милиона души вероятно ги има, но реалността от гледна точка на разполагаемия мобилизационен ресурс е различна", казва Павел Лузин. Причините са организационни, огромната част от тези запасни не са преминавали никаква доподготовка или са в частния сектор, където не са регулирани ангажиментите по време на мобилизация, или просто потенциалните запасни не желаят да участват във войната.

Мобилизацията и по-нататъшния ход войната

Решението за мобилизация е продиктувано от неуспехите на руската армия по време на украинската контраофанзива. "Основната цел на мобилизацията е да се предотвратят нови поражения на фронта, подобно на загубата на Харковска област", казват анализатори на CIT.

Според Павел Лузин мобилизацията е опит за ескалация на конфликта от руска страна. "Кремъл не иска да усили армията, а да удължи агонията", казва той.

Военните експерти на CIT не смятат, че мобилизацията ще бъде успешна. "Имаме малко примери за това, че руското военно и политическо ръководство е направило нещо добро през последните седем месеца. Най-лошият сценарий е това, което видяхме в Донбас, в началото на мобилизацията там: без каквато и да била подготовка и при липсата на съвременно въоръжение, екипировка и оборудване, мобилизираните бяха хвърлени да щурмуват предварително подготвената отбрана на украинските войски и понесоха тежки загуби.

Готовността на мобилизираните за участие в бойните действия

Към всички тези проблеми се прибавя и фактът, че мобилизираните ще бъдат още по-малко мотивирани, отколкото досегашните активните участници във войната от руска страна, смятат военните експерти от CIT. "В идеалния случай мобилизираните ще са на възраст под 35 години. Те масово не гледат телевизия и са много по-малко повлияни от пропагандата.“

"Очакваме сериозна вълна от дезертьорства и бягства извън Русия за отклоняване от мобилизацията. Седем месеца обществото е заливано от бясна антиукраинска пропаганда и славославене на руските военни успехи. В обръщението си във връзка с обявената частична мобилизация Путин не допринесе с нищо за политическата мобилизация на обществото: „Продължаваме специалната военна операция“, което е признание за цялата несъстоятелност на целите и способите за водене на досегашните бойни действия. В най-добрия случай мобилизацията ще се проточи месеци наред при изостряне на терора и на хаоса в страната. Докато бъдат събрани 300 000 запасни, други стотици хиляди ще предпочетат да напуснат страната или ще се укриват. В армията ще постъпят хора, които нямат никакво намерение да воюват и всичко това без съмнение ще подкопае критично всички индикатори на доверие към властите и в частност към Путин“, подчертават експертите на CIT.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

5

Анализи

23.09 2022 в 13:32

Ще стане както при Сталин. Заминаваш на фронта, ако не ти се ходи напред НКВД стреля в гърба. С тази разлика, че тогава Хитлер ги е атакувал, сега са агресори на чужда земя. Малко остава и Путин ще бъде съден за престъпления срещу човечеството .

2550

4

alfakentavur

23.09 2022 в 12:22

Във "великата" "свободна" и не знам колко още чудесна страна, пардон "руSSкиййй мир" - точно преди мобилизацията увеличават наказанията за дезертьорство и да се предадеш.
Ами това директно означава, че очакват масово новомобилизираните да правят точно това.

Аайде тролчета копейкини путлеровски - убеждавайте ни колко хубаво се живее там и колко прекрасен е Путлеристан!

Или вас вече ви мобилизираха?

2051

3

Propaganda

23.09 2022 в 11:59

Ще са големи родилни мъки и цирк как уж втората по сила армия не може да строи 2 роти, ххахахахахаххахахаха.

Украйна само да си ги чака и дебне. Като януари тия сиромаси ги забутат в месомелачката, бой и да залее руската кочина с ковчези.

Тоя път да спреш телевизора няма да помогне на орките. Ще си трябва и копание.

12078

2

edin slep

23.09 2022 в 11:54

Да, никакви шансове с такава армия. НКВД ще ги окуражават със стрелба в гръб.

15914

1

поп Дръвчо

23.09 2022 в 11:49

Как ще се проведе - ами както винаги.


Първо неугодните на властта и тия от които има какво да се вземе (бизнес, пари, жена).

После всички останали.