Източна Европа ще спечели от кризата с коронавируса, но не веднага

OFFNews Последна промяна на 12 април 2020 в 11:05 10149 0

Матиас Брюгман

Предизвиканата от COVID-19 криза особено силно удари по Източна Европа. По прогнози на Виенския институт за международни икономически изследвания WIIW, икономическият спад в Източна Европа ще бъде по-значителен, отколкото по време на световната финансова криза през 2008-2009 г., и регионът ще се потопи в „дълбока рецесия”. Това пише в анализа си Матиас Брюгман в германския вестник Handelsblatt.

В същото време Източният комитет на германската икономика очаква, че в периода след кризата именно този регион ще получи повече преимущества. Това ще бъде свързано преди всичко с очакваното скъсяване на веригата за доставки, пояснява изданието. Източна Европа е отлично разположена, за да приеме очакваното преместване на заводите от Азия по-близо до офисите на производителите.

Засега обаче анализаторите очакват големи икономически загуби. Например Goldman Sachs очаква в Чехия загубите да достигнат до 5% от БВП. Икономиката на Полша, единствената европейска страна претърпяла световната криза от 2008-2009 г. без рецесия, ще се съкрати с 3,5%.

Щетите за Източна Европа ще играят особено важна роля за германската икономика. Само страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия) през 2019 г. при търговски оборот от €303 млрд придобиха по-голямо значение за германската икономика, отколкото общо Китай с €205,7 млрд и САЩ с €190 млрд. Общият обем на товарооборота на Германия с Източна Европа достигна €453,7 млрд, което съставлява 1/5 част от цялата външна търговия на Германия.

На първо място, до значителни проблеми доведоха закриването на автомобилните заводи в Германия, трудности за пътуващите за работа от други градове и големите „тапи” по границите. Някои страни от Източна Европа – особено България, Румъния Украйна – допълнително страдат от рязкото намаляване на паричните преводи от работещите на Запад техни съотечественици. Заради коронавируса мнозина не могат да работят и не превеждат пари на близките си.

Някои държави също така силно пострадаха от повсеместното сриване на туристическия отрасъл. Значителното съкращаване на доходите на хората на свой ред доведе до забележимо спадане на потреблението и по такъв начин до намаляване на германския експорт.

Ръководителят на Източния комитет на немската икономика Михаел Хармс обаче вижда и шансове за периода след острия шок от коронавируса: от преместването на производството от Азия може „да спечели на първо място Източна Европа, защото страните там са много конкурентоспособни”. Обаче сега в региона се отбелязва съществен недостиг от квалифициран персонал-

В същото време Хармс предупреждава за опасността от протекционизъм в Източна Европа. „Икономическата компетентност” не трябва да отстъпва пред интересите на националната сигурност.

Източният комитет на немската икономика счита, че финансовата помощ за отделните държави се предлага не само за местните компании, но и на дъщерните фирми на немските предприятия, които се намират на тяхна територия. При това тези филиали също ще бъдат обхванати от масовия преход на цифрови технологии и автоматизация на производството.

Михаел Хармс е уверен, че в Източна Европа „ще бъде възможно много по-бързо да се възстанови икономиката” след кризата с коронавируса. Необходимо е обаче ясно да се отбележи, че Европа помага – при това много повече от Русия и Китай. Основно внимание сега следва да се обърне на паричните средства и оборудването, а типичната за Европа консултантска помощ е по-добре да бъде оставена за по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови