Епохата на европейско величие приключи, а с нея и диктуването на морал

ОFFNews 10 май 2017 в 21:22 12853 18

Снимка trafalgar.com

"Епохата на европейско величие е започнала през 1492 г. и е приключила през 1945 година. Европейският съюз я удължава изкуствено. Тази епоха отива към края си. Икономическата сила не е подкрепена от политическа. ЕС е „най-силната икономика в света“, но ние ставаме все по-малко от днешните 500 милиона души, докато другите стават все по-големи".

Това пише в последния си коментар уважаваният професор Уфе Йостергард от Копенхагенското бизнес училище, публикуван във вестник „Berlingske” и преведен от БГНЕС.

В него той извежда четири последователни кризи, произлезли от липсата на обща европейска идентичност:

- Кризата на еврото, която в определена степен се породи от само себе си;

- Миграционната криза, която се превърна в отражение на слабостта на ЕС;

- Русия на Путин и САЩ на Тръмп, които загубиха интерес да сътрудничат с европейския проект;

- Брекзит и сбогуването с Великобритания, на която ЕС като цяло се държеше.

Той обяснява кризите на континента с това, че първоначално ЕС се занимава само с търговия на въглища и стомана, но постепенно се разпростира във всякакви други сфери, въвличайки в себе си не само активната работна ръка, но и техните семейства, безработните и нелегалните мигранти:

"Избухнаха сблъсъци с населението, които станаха все по-големи националисти. А регулирането на всичко от ЕС се усеща като загуба на суверенитет. Вместо това много европейци чувстват, че сътрудничеството се е осъществявало не в тези области, в които е трябвало: много внимание се отделя на дребните неща, а за важните – малко. Датското общество беше едновременно заинтригувано и объркано, когато миналата година заявих, че отговорът на ЕС на мигрантската криза трябва да бъде охраната на външните граници с помощта на „желязна завеса“, четири реда телени огради, прожектори и граничари. И днес съм убеден, че тези мерки са необходими."

Проф. Йостергард изтъква, че основна слабост на Шенген е, че поверява "защитата на външните граници, ЕС беше оставен на такива относително слаби държави като Гърция и Италия. Големият проблем на ЕС беше в това, че ЕС говореше от името на държава, каквато не беше".

Според него този фалш се усеща от избирателите и те прозират през политическите си лидери, които твърдят, че имат план, но всъщност нямат.

"За мен като еврооптимист беше истински шок да осъзная колко големи в действителност са различията между обществата в Западна и Източна Европа. Ще ви дам само един пример: минималната заплата в България е по-малка, отколкото детските в Дания. И че почти 50 години комунизъм намериха отражение в скептичното отношение към западната либерална демокрация, което наблюдаваме в Унгария и Полша. Наивността беше велика."

Датчанинът е убеден, че истинска европейска общност не съществува, тъй като европейските политици се борят помежду си и непрекъснато изтъкват пред гражданите си как са победили "своите колеги от Евросъюза?!"

"Все пак смятам, че в един прекрасен ден Европа ще има обща идентичност, но тя ще се появи в резултат на слабост. Тя ще възникне, когато Европа окончателно загуби своето място в света, а ние ще изпълняваме национални танци пред китайските туристи. За целта ще ни се наложи да си облечем националните костюми, а изследванията показват, че няма нищо по-общо от националните танци и костюми. Епохата на европейско величие е започнала през 1492 г. и е приключила през 1945 година. Европейският съюз я удължава изкуствено.

Тази епоха отива към края си. Икономическата сила не е подкрепена от политическа. ЕС е „най-силната икономика в света“, но ние ставаме все по-малко от днешните 500 милиона души, докато другите стават все по-големи. Така можем да си живеем добре. Италианците претърпяха поражение в Европа след 1492 г., но откриха това след няколко века. Те продължаваха да се веселят на Венецианския карнавал. Въобще не е задължително, че това ще е лош живот, просто ще ни е много трудно да диктуваме моралните стандарти в света. С това можем да се справим само, ако имаме сила.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

17

XR4

12.05 2017 в 01:38

Мдааа!Очевидно сериозно съм надценил аудиторията...особено в лицето на Ризанов.

25665

16

Victimized

11.05 2017 в 16:26

"След 1945-та Европа се обезличи(и това няма нищо общо с богатството или военната мощ).Просто от 70години насам Европа НЕ диктува "модата" на социално-икономическите модели.С две думи-на Европа И липсва "сърце"!"

Нямало било, ами милиардите заеми, от страна на Великобритания и Франция, взети от Дж. П. Морган и компания, за да могат да продължат войната, или милиардите който задлъжнява Германия след войната, губейки своя суверенитет? Само да те светна, репарации се плащат до ден днешен. От там на сетне, САЩ и Русия са победители, и си поделят Европа, и самото "сърце" Германия, на ДВЕ части, като всяка държава печели от изграждането на Европа почти от нулата. Инфраструктура, банки, болници, фабрики , всичко от НУЛАТА. Европа тогава става само потребител, с много малки изключения. А за откривателския период, където тези "велики" икономики колонизират със СИЛА всичко до което могат да се докоснат, не с морал и ценности, тях ги налагат след това. Питай, индийците, индианците, китайците ...

42249

15

Denis Rizanov

11.05 2017 в 08:58

Сото, остави го, това е един *******, който в две изречения последователно казва:

От вътрешен източник ЗНАМ

Дали е партенка или истина НЕ ЗНАМ.


Празен човек с празна глава и още по-празни изказвания.
Да му го кажа и аз - НЕ ОСТАНАХА ДЪРЖАВИ ЗА ОГРАБВАНЕ БЕ! Затова няма "европейски" империи. Каквото можаха и колто можаха докато дойде ФАЩ да им кредитира "следвоенното възстановяване". Тва е. Единствената НЕОПОСКАНА ОГРОМНА територия е Русия. Затова е обградена с натовски бази. Текат им лигите на еврейските банкстери от 1917г насам. И това ще продължи. Два свята - единият е излишен.

13214

14

XR4

11.05 2017 в 03:14

Щом се налага да ти обяснявам,значи няма смисъл-няма да ме разбереш...

13604

12

In Trum we trust

11.05 2017 в 00:58

@КОЙ, за какво са ти статии бе човек, вече 60% от българите са функционално неграмотни и могат да четат само заглавия и етикети.

13214

11

XR4

11.05 2017 в 00:48

Нищо не сте разбрали и двамата!През 1492-ра Европа задава на света модел на поведение,модел на подражание,нов тип ценностна система благодарение на които,европейските държави стават Велики сили,империи(това което в момента правят САЩ и Русия по един или друг начин(всъщност по коренно противоположен начин)).След 1945-та Европа се обезличи(и това няма нищо общо с богатството или военната мощ).Просто от 70години насам Европа НЕ диктува "модата" на социално-икономическите модели.С две думи-на Европа И липсва "сърце"!