СДВР издирва симпатизантите на Възраждане, омазали сградата на ЕК в София с червена боя (обновена)

OFFNews 23 май 2023 в 12:30 4534 4

Домът на Европа

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Домът на Европа

Столичната дирекция на вътрешните работи издирва хората, които в неделя омазаха с червена боя и яйца сградата на Дома на Европа в центъра на София.

По време на протест под надслов "Поход за мир", в който се включиха и депутати от "Възраждане", участници в шествието се събраха пред Представителството на ЕК, като го опръскаха с червена боя и хвърляха яйца.

Към 16:35 ч. е получен сигнал за случващото се. 

Образувано е досъдебно производство за хулиганство. Прегледани са записи от видеонаблюдението. Продължава работата за установяване на самоличността на извършителите.

Според закона наказанието за хулиганство е затвор до две години или пробация, както и обществено порицание.

ЕК осъди вандалските прояви срещу сградата в позиция, изпратена до БТА от Представителството на комисията в България.

"Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи. Ще уведомим компетентните власти, които носят отговорност за разследването на случая, пише в нея", пише в нея.

Прокуратурата образува дело за хулиганство, заради хвърлена боя по Дома на Европа в София, информираха по-късно днес от държавното обвинение.

Наблюдаващ прокурор е дал указания на органите МВР за действия за установяване на извършителите, които следва да бъдат предприети в хода на досъдебното производство. Разследването по случая продължава, пише БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

24.05 2023 в 21:40

Баш неска ли го написа това на шльокавица, Марианче?

1005

3

Mariana Lazova

23.05 2023 в 16:46

Da badat arestuvani i da im se potarsi otgovornost na podstrekatelite za vandalizma.Te sa v parlamenta-Kasopischkin i deputatite mu.

865

2

Constanza

23.05 2023 в 14:13

Най-добре би било почистването на сградата да се поеме от участвалите депутати на "Възраждане", да се научат да си мерят приказките и действията.
 
X

Да помогнем на украинските деца!