''Простотията на Възраждане е срам за европейска България''. Реакциите след омазването на сградата на ЕП в София (обновена)

ЕК осъди вандалските прояви и искат властите да разследват случая

Ружа Райчева 22 май 2023 в 06:51 7814 3

Минувачка чисти оцапаната фасада на сградата на представителството на Европейската комисия в София

Снимка Christie Coumenova/Фейсбук

Минувачка чисти оцапаната фасада на сградата на представителството на Европейската комисия в София

Протест за мир, организиран от "Възраждане", завършил с оскверняване на сграда в центъра на София и простотия. След статията в Политико за битката на Каскета срещу Тиквата, това е другото срамно събитие за европейска България, за което дори не мога да си помисля да кача снимка тук, за да не достигне до твърде много чужденци.

Това написа Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" във Фейсбук. Вчера по време простест под надслов "Поход за мир" симпатизанти на "Възраждане" омазаха с червена боя и яйца сградата на Дома на Европа в центъра на София. Там се намират Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

Късно снощи ЕК осъди вандалските прояви срещу сградата в позиция, изпратена до БТА от Представителството на комисията в България.  "Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи. Ще уведомим компетентните власти, които носят отговорност за разследването на случая, пише в нея", пише в нея. 

И от външно министерство осъдиха случката. Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява, заявиха от МВнР

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Явор Божанков беше силно критичен към случилото се: 

"Днес шепичка копейки с къси речничета само за ден: хвърляха червена боя по дома на Европа в София. Насочиха цялата спотаена в кремълските душици омраза към: бежанци, чужденци, Европа, НАТО и цивилизационния избор на нашето общество.

За "Възраждане" е ясно. БСП трябва да се срамува от участието си в това. В Европейска България това е абсолютно недопустимо. Липсата на категорична реакция ги прави по-нагли".

Според Божанков решението е промени в Наказателния кодекс по модела на Чехия. Той призова председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов да не бъде избиран за председател на Комисията за българите в чужбина другата седмица. "Доколкото зависи от нас – ще направим всичко това да не се случи", написа Божанков. 

Целият публичен сектор трябва в дългосрочен план да се изчисти от зависимости спрямо бруталния, престъпен режим на Путин, пише още депутатът от ПП-ДБ. 

И лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също осъди случката в публикация на профила си в социалните мрежи. Ето какво написа той:

"Категорично осъждам посегателството срещу сградата на представителството на Европейската комисия в София. Изключително тревожно е, че тази вандалска проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България. Днес нашата и международната общественост наблюдават с очакване разрешаването на тежката политическа криза, в която страната ни се намира от две години. Отговорност на политическите партии, особено на тези, които най-много афишират своите патриотични настроения, е да гарантират сигурността, стабилността и интегритета на държавата, вместо да насърчават нови разделения и скандали. В тази връзка призовавам още веднъж демократичните системни партии да застанем обединени в името на националните интереси на България, излъчвайки силно редовно правителство. Единствено гаранции за задълбочаване на процесите на евроатлантическата ни интеграция могат да бъдат контрапункт на хибридните опити за инфилтрация на враждебното руско влияние в нашето общество."

От ПП-ДБ призоваха "да наричаме нещата с истинските им имена". Ето и цялата позиция на коалицията:

"Войната не е мир. Когато твърдиш, че си за мир, не подкрепяш страната, която е запалила войната.
В български градове се проведоха срамни демонстрации с руски знамена, демонстрации, защитаващи насилници, агресори, престъпници. Политизирани, заради участието на антибългарската партия "Възраждане".
На всички, които вярват в лъжата „поход за мир“, трябва да е пределно ясно, че за да се постигне мир, трябва агресорът да бъде спрян, а не един цял народ да бъде унищожаван. Това означава агресорът да напусне суверенната територия на Украйна и там да се върне мирът.
Ако проруският поход наистина беше поход за мир, щеше да се проведе в Москва... или в Грозни. Червената боя нямаше да е по представителството на Европейската комисия, която защитава мира, а по представителството на държавата, която води войната.
ПП-ДБ вярваме, че „поход за мир“ не може да бъде със знамена на чужди държави, нито може да подкрепя режим, в който ракети събарят жилищни блокове, убиват цивилни граждани и оставят кървави парцали там, където доскоро се е чувал детски смях.
Има един човек, който е отговорен за войната – това е Владимир Путин. Мир иска Украйна, мир иска Европа, мир иска България, но Путин иска война.
Затова проводниците на прокремълската пропаганда, антибългарските партии, които веят руски знамена, чуждите агенти, в чиито джобове дрънчат копейки, нямат място в българската политика. Противопоставяме се категорично на всякакви инициативи, които искат да отклонят България от нейния мирен, свободен и проспериращ европейски път."

Бившият депутат от ПП-ДБ Кремена Кунева публикува снимка на майка, която с детето си на ръце чисти изцапаната с червена боя фасада на сградата.

"Днес хората, твърдящи, че се борят за мир, начело с Костадин Костадинов и членове на БСП, ни показват кръвта на "мира". Защото един такъв руски "мир" изглежда така. Кървав. Грозен. Безскрупулен. А една майчица пак изтрива срама от България. Докога ще я караме на майце си?  Има ли институции в тази страна?", написа тя в социалните мрежи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

22.05 2023 в 23:55

Поведение на комплексирани провинциални късопишковци.

-1100

2

qwertz

22.05 2023 в 22:09

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!

Иска ви се Ганчовци! 80% от вас са прости, невъзпитани и необразовани като тези.
Все пак необразован мутро-пожарникар ви "управлява" толкова време.
"Вие сте прости и язе съм прост, зат'фа съ разбираме."

10212

1

Човека

22.05 2023 в 17:52

Нека да ги види България и света тия жалки червеи. Негодни за абсолютно нищо освен да осират около себе си.
Полицията колко от тях арестува за вандализъм и увреждане на чужда собственост? Или стоя и блея до тях щото половината им електорат са полицаи и военни?
 
X

Да помогнем на украинските деца!