Звезди и фенове отдадоха почит на Тина Търнър

OFFNews 25 май 2023 в 09:31 3181 0

Тина Търнър

Снимка Getty Images

Рок легендата Тина Търнър

Знаменитости и фенове отдадоха почит на кралицата на рокендрола Тина Търнър. Певицата почина вчера на 83-годишна възраст след редица здравословни проблеми, предаде Би Би Си.

Сред световно известните певци, отдали почит на рок легендата, са Бионсе, като я назова "въплъщение на страст и сила", Мик Джагър и Марая Кери. Кери нарече Търнър не само "невероятен изпълнител" и "вдъхновение за жените навсякъде по света".

Американската певица Глория Гейнър, която става известна по едно и също време с Тина Търнър, заяви, че тя "е проправила път за много жени в рок музиката, черни и бели". Мик Джагър описа звездата като "невероятно талантлива", като изтъква факта, че тя му е помогнала, когато е бил млад. Британска музикална звезда сър Елтън Джон нарече Търнър "тотална легенда на звукозаписа и на сцената". Множество други музиканти също оказаха почит на рок звездата. 

Опра Уинфри също се преклони пред паметта на певицата, като спомена за проблема на Търнър с домашното насилие.

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза, че Търнър е започнала живота си като дъщеря на фермер, а "талантът ѝ се среща веднъж в поколение". Барак Обама и семейството му написаха в социалните мрежи, че певицата е изпяла "своята истина през радост и болка".

Феновете по целия свят също отдадоха своята почит с цветя, положени на звездата на Търнър на Холивудската алея на славата в Лос Анджелис, и запалени свещи пред дома й в Кюснахт, близо до Цюрих. Букети са оставени пред лондонския театър Aldwych - настоящия дом на мюзикъл на име Tina, разказващ за живота на покойната певица.

Тина Търнър е родена като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Израснала в църквата, Търнър си проправя път в рокендрола и става известна през 60-те години на миналия век.

Кариерата ѝ продължава повече от половин век и тя получава широко признание и множество награди. Рок легендата започва кариерата си като музикант в средата на 50-те години, когато е посочена за певица на Кингс ъф Ритъм на Айк Търнър, с когото сключва брак.

За първи път записва през 1958 г. под името Литъл Ан. Представена е на публиката като Тина Търнър през 1960 г. като член на Айк Енд. В автобиографията си "Аз, Тина" разкрива няколко случая, в които е станала жертва на сериозно домашно насилие от Айк, преди да се разделят през 1976 г. След развода през 1978 г. Тина Търнър се завръща на голямата сцена с нова поредица от хитове, започвайки със сингъла от 1983 г. Let's Stay Together, последван от изданието на петия ѝ солов албум Private Dancer, носещ успехи по цял свят.

Тя е носител на осем награди Грами и бе обявена за соло изпълнител в Залата на славата на рокендрола през 2021 г., след като по-рано името ѝ се е срещало в дует заедно с Айк. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови