Връщат домашните посещения на акушерките при новороденото

Янка Петкова 24 юни 2024 в 11:37 909 0

новородено

Снимка Pixabay

Грижа за новороденото

Домашните посещения на акушерки при новороденото отново ще бъдат възстановени. Наблюденията на бебетата до 6 месеца ще може да се извършва и от медицински сестри и лекарски асистенти. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща тези грижи, ако здравните специалисти имат сключен договор с общопрактикуващ лекар.

Това предвиждат промените в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Целта е с разширяване на пакета дейности за извънболнична помощ да се улесни достъпът до патронажна грижа.

В момента домашните посещения на новородените до 6 месеца след изписване от лечебното заведение се осъществяват само от медицински специалисти по здравни грижи от амбулатория за първична медицинска помощ. С включването на специалисти от индивидуална или групова практика чрез договор с джипи ще се изпълнят изискванията на Националния план за възстановяване и устойчивост, пишат в мотивите си от здравното министерство.

Средствата, които ще са необходими за финансирането на тази дейност са предвидени в бюджета на здравния фонд за текущата година.

Според досега съществуващите условия медицински сестри или акушерки можеха да създават самостоятелни практики, но без дейността им да се финансира от Касата. Невъзможността на общопрактикуващите педиатри да осъществяват домашните посещения на практика лишаваше новородените от такава грижа.

Какви са другите належащи промени в детското здравеопазване вижте разговора с д-р Таня Андреева.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16