''Ангели на пътя'' с писмо до съпругата на съветника, който не иска да напусне СОС

Юлиана Ончева 28 юни 2024 в 11:22 4151 0

Благовест Георгиев не иска да напусне Столичния общински съвет

Снимка Фейсбук на Благовест Георгиев

Изключеният от ПП-ДБ-СС Благовест Георгиев не иска да си тръгне от СОС

Сдружение „Ангели на пътя“ на родители и близки на убити при катастрофи деца написа писмо до жената на общинския съветник Благовест Георгиев, който през април причини катастрофа на пътя и избяга от мястото на инцидента. 

Хората от сдружението призовават жената на Георгиев да го посъветва да напусне поста си. Оставката му беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност.

„Бъдете благодарна на съдбата, че не сте част от нашето сдружение и че съпруга Ви не направи някое поредно семейство част от него. И имайте доблестта, като „баща, съпруг, син, българин“ да го посъветвате да си тръгне“, призоваха от сдружението. 

Вчера Благовест Георгиев обяви, че няма да напусне Столичния общински съвет, а случилото се е "мокра поръчка" срещу него. 

Писмото на сдружението 

Ние сме сдружение „Ангели на пътя“, което обединява родители и близки на убити при катастрофи деца. Не при случайни пътни инциденти, а при пътни убийства, извършени от пияни и дрогирани шофьори, както и такива, шофиращи с твърде превишена скорост. 

Този път се обръщаме към Вас, а не към ръководството на Столична Община и ПП-ДБ-СС, защото колегите на съпруга Ви достатъчно ясно изразиха негативното си мнение спрямо неговото оставане. И пред нас и пред медиите. Какво мисли обществото, може да видите от коментарите под статиите за него. 

Въпреки това, той настоява да остане на поста си, защото е получил „подкрепа да се боря не от партийци и конюнктура, а от гражданите на София". Гражданите на София, дали преференции за него, са само 367, вероятно познати и роднини. Повечето от тях сега едва ли биха повторили вота си. В общинския съвет е само заради партията, която представлява. Както вие сте родили и отглеждате вашите деца с любов, така и ние отглеждахме нашите. Докато един ден те просто не се прибраха вкъщи. Защото бяха размазани на пътя от хора, които бяха решили, че е в реда на нещата да шофират пияни или надрусан и/ли бързо и агресивно!

Чакахме ги да се приберат за вечеря, но се оказа, че вече никога няма да вечеряме заедно. Никога няма да ги приспиваме, да ги събуждаме, да ги водим и прибираме от училище, да им купуваме подаръци за рождените дни, да ги прегръщаме, да им се караме и възпитаваме, да ги видим като абитуриенти и като младоженци! Няма да имат деца, а ние внуци, няма да са те тези, които ще
погребат нас някой ден. Защото ние погребахме тях.

Може ли да си представите за момент това, за което пишем, или е твърде тежко? Ако Ви е невъзможно дори да си го представите, знаете ли какво е да го живеете? 

И ние знаем, и вие знаете, че в България много повече хора карат пияни и надрусани или с превишена скорост, отколкото в други  страни. Вашият съпруг вероятно е един от тези, които тук безчинстват на пътя, но в Гърция спазват всички ограничения. Защото  българските закони не са адекватни на реалността, прилагането им е избирателно, а правораздаването - щедро към пътните  престъпници! А това убива! Както убива и лошият пример, който дават българските политици! 

И ние знаем, и вие знаете, че такива като съпруга Ви карат пияни редовно. Доказателство е факта, че има регистрирани нарушения още от 2007, т.е. отпреди 17 години. Ясно е, че инцидентът от април не е било първото му каране пиян оттогава, а или е имал късмета да не го хващат, или се е откупвал по добре познатите начини. Друго доказателство са думите на г-н Симеон Ставрев от вчера, който потвърди това, което ние вече неофициално знаехме, а именно, че преди инцидента съпругът Ви е бил на събиране при кмета на община Оборище и е бил пиян. 

И ние знаем, и Вие знаете, че няма никаква „мокра поръчка“, а има просто случай на пореден пиян български шофьор, който, в случая, не иска да изпусне новата заплата на общински съветник.

Нагъл, защото само преди няколко месеца съпругът Ви казва следното: „Инцидентите по софийските улици стават все по-чести и по-чудовищни. Нещастните случаи зачестяват, броят на жертвите нараства, животът за цели семейства се превръща в трагедия. Искаме хората на София да се чувстват сигурни и в града да има ред и правила, които да се спазват от всички.“!

И ние знаем, и Вие знаете, че това, да се прикриват членове на семейства, които карат пияни или надрусани, е практика в много български семейства, особено в тези, в които жените ги е страх от мъжете им или са зависими от тях. По този начин обаче, те стават съучастници в случаите, когато тези пътни рецидивисти причиняват тежки телесни повреди, изпращат някой завинаги в кома или убиват! Съучастници не пред закона, но пред морала и съвестта си и паметта на убитите! 

Ние знаем, а Вие вероятно още не сте го осъзнали, но гласността, която получи случая с Вашия съпруг, всъщност прави услуга на Вас и децата Ви. Защото, някой ден, съпругът Ви можеше да рани или да убие себе си или някой друг и то докато децата Ви са в колата. Има точно такива случаи в нашето сдружение. А децата Ви може би щяха да последват примера му, когато пораснат и
станат шофьори. Сега това е малко вероятно. 

В сдружение „Ангели на пътя“ не говорим за партии и политика, защото няма значение пътните рецидивисти и убийци какви политически пристрастия имат. За жертвите им също. 

Миналия месец разбрахме за още един политик и един съдия, които са заловени да карат пияни – общинският съветник от Козлодуй и кандидат за депутат от „Възраждане“ Димитър Георгиев, заловен през май с 1,28 промила алкохол, както и съдия Красимира Желева, която катастрофира във Варна през юли 2023 с 2,5 промила. Изпратихме запитвания до съответните институции и медиите и чакаме реакция от тях.

Единственото, което е важно за нас, е да има по-малко убити деца и млади хора! А докато видни законодатели и депутатит носят прякори като Дамаджаната, а политици и съдии катастрофират пияни, това няма да се случи. Защото това деморализира всички останали

Бъдете благодарна на съдбата, че не сте част от нашето сдружение и че съпруга Ви не направи някое поредно семейство част от него. И имайте доблестта, като „баща, съпруг, син, българин“ да го посъветвате да си тръгне.
В името на нашите деца и близки, които вече ги няма. И на Вашите и на всички останали. За да ги има.

    Юлиана Ончева

    Юлиана Ончева е журналист в OFFNews от 2014 г. (Около) 25 години по-рано работи във в. "Демокрация". На читателите - извинявайте за премълчаното през всичките години. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов