Ексклузивно Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

''О, боже, какво ще правим!'' Паника сред демократите след дебата Байдън-Тръмп

Мая Младенова 28 юни 2024 в 07:51 8515 11

Джо Байдън и Доналд Тръмп по време на дебата

Снимка Getty Images

Джо Байдън (л) и Доналд Тръмп по време на дебата

За паническа ситуация в щаба на демократите съобщават водещите американски и световни медии след снощния предизборен дебат между кандидата на демократите Джо Байдън и на републиканците Доналд Тръмп.

Тромавото представяне на кандидатиращия се за втори мандат Байдън бе отчетено като силно разколебаващо дори най-силните му поддръжници, докато Тръмп отнася критики за канонада от фалшиви твърдения по време на дебата по телевизия Си Ен Ен. Чуват се призиви за издигане на нов кандидат.

Представянето на 81-годишния Байдън бе почти единодушно оценено като слабо и неубедително. Основните критики са, че не е отреагирал добре на нападките на 79-годишния си опонент, на места думите му се губят, a гласът му трепери и хрипти. По-късно негови сътрудници оправдаха това с настинка.

Двамата дискутираха за забраната за абортите, мигрантите, войните в Украйна и Газа, икономиката на САЩ и дори голфа, като си размениха множество обидни епитети.

Си Ен Ен съобщава, че специалистите са оценили като разгромяващо представянето на Байдън. Ключови демократи се изказват по-меко. Сред тях е вицепрезидентът Камала Харис, която подчерта, че оценява Байдън по последните три години и половина от работата му, а не на базата на един тв дебат.

Самата телевизия Си Ен Ен пък бе залята от критики, че е допуснала Тръмп да разпространява лъжи. В отговор, телевизията публикува серия от заглавия с проверка на фактите по твърденията на Тръмп.

Тръмп ликува след дебата, а Байдън коментира пред репортери: „Мисля, че се справихме добре… Трудно се дебатира с лъжец. „Ню Йорк таймс" преброи 26 лъжи.“

“Демократите в пълен панически режим след препъването на Байдън” – е водещото заглавие на авторитетното вашингтонско издание The Hill.

Когато дебатът приключи, политическите експерти изразиха сериозна загриженост за представянето на Байдън - от поведението му до начина, по който остана уязвим за атаките на Тръмп. Демократите реагираха с паника, пише The Hill.

„Байдън с колебливо представяне в дебата, докато Тръмп повтаря лъжи“ – е заглавието на Си Ен Ен.

„Байдън катастрофира срещу Тръмп“ – обобщава „Уолстрийт джърнал“.

“Единият е луд, другият е твърде възрастен. Двойните хейтъри определено получиха потвърждение на мнението си“, цитира „Ройтерс“ политическия анализатор и историк Теви Трой.

Бившият директор по комуникациите на Байдън Кейт Бедингфийлд беше в ефира на Си Ен Ен веднага след дебата и беше категорична: "Няма две мнения, това не беше добър дебат за Джо Байдън."

Ключови моменти

Дебатът в Атланта бе първият от четири години между президента Байдън и бившия президент Тръмп.

„И той не знае какво е казал“

Един от преломните моменти бе, когато Байдън говореше за здравната политика и изглежда изгуби ход на мисълта си, докато смесваше термините Medicare (програма за безплатна медицинска помощ) и COVID.

По-късно Тръмп захапа президента за това.

"Наистина не знам какво каза в края на това изречение", коментира Тръмп, докато двамата мъже обсъждаха темата за имиграцията. "Не мисля, че и той знае какво е казал".

Водещият Джейк Тапър попита Байдън защо избирателите трябва да му "вярват", че ще осигури сигурността на границата, посочвайки рекордния брой мигранти, които преминават в САЩ. Докато Байдън изтъкваше подкрепата си за двупартийното споразумение за сигурността на границата и неотдавнашната си акция на границата, той сякаш се обърка в мисълта си, преди да завърши отговора си.

„Синът ми не е загубеняк“

Байдън се разгорещи срещу Тръмп, след като бившият президент нападна досегашната му работа по въпросите на ветераните.

"Синът ми е служил в Ирак", каза Байдън, визирайки най-големия си син Бо. "Той живееше в непосредствена близост до горящи ями. Върна се с глиобластом. ... Той [Тръмп] нарече ветераните гадняри и неудачници. Синът ми не беше неудачник. Той не беше издънка. Вие сте неудачникът. Вие сте загубенякът."

Синът на Байдън – Бо Байдън, умира от рак на мозъка през 2015 г. Смята се, че причината е излагането му на газове от горящи по време на службата му в в Ирак.

Тръмп отрече някога да е наричал падналите ветерани "издънки и загубеняци", като заяви, че цитатът е измислен.

Нарекоха се взаимно престъпници

Байдън нарече опонента си „осъден престъпник“. След това Тръмп нарече „одсъден престъпник“ Хънтър Байдън, другият син на президента. По-рано този месец той беше признат за виновен по федерални обвинения за притежание на оръжие.

"Джо би могъл да бъде осъден престъпник с всички неща, които е направил, той е извършил ужасни неща", каза Тръмп. "Този човек е престъпник. Този човек, ти си късметлия, ти си късметлия, аз не съм направил нищо лошо. Имаме система, която е фалшифицирана и отвратителна".

"Морал на улична котка“

Президентът засегна Тръмп заради проблемите му със закона и предполагаемите му извънбрачни връзки в миналото, след като Тръмп заговори, че делата срещу него са политически мотивирани.

"Престъпленията, в които все още сте обвинен, и помислете за всички граждански санкции, които имате", каза Байдън. "Колко милиарда долара дължите за граждански санкции или за това, че сте насилили жена на публично място?"

"За това, че сте правили секс с порнозвезда... докато съпругата ви е била бременна?", продължи той. "За какво говорите? Имате морала на улична котка."

"Имахме много ужасен съдия, ужасен съдия, демократ", каза Тръмп. "Всички прокурори бяха високопоставени демократи. Както гражданският, така и наказателният. Той [Байдън] основно преследваше политическия си опонент, защото смяташе, че това ще ми навреди".

Тръмп се сдърпа с Байдън за абортите

Двамата кандидати спориха за позициите си по отношение на абортите - един от най-обсъжданите въпроси преди изборите.

Тръмп изтъкна ролята си за отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд" - историческото решение на Върховния съд, което защитава на национално (федерално) ниво право на аборт. Той подчерта убеждението си, че въпросът трябва да бъде оставен на всеки отделен щат, като същевременно заяви, че подкрепя изключенията при изнасилване, кръвосмешение и спасяване на живота на майката.

Той също така заяви, че подкрепя решението на Върховния съд да потвърди одобрението на Агенцията по храните и лекарствата за хапчето за аборт мифепристон, което се използва при повечето аборти в страната.

"Съгласен съм с решението им да направят това и няма да го блокирам", каза Тръмп.

Междувременно Байдън многократно повтори подкрепата си за Роу. Той заяви, че отмяната на знаменателното решение е "ужасно нещо".

"Тезата, че щатите са в състояние да [забраняват абортите], е като да кажем, че ще върнем гражданските права на щатите", каза той.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11472

    11

    Zmee

    28.06 2024 в 20:19

    "Байдън не да управлява сам..." - той едва ли разбира изобщо какво се случва около него, какво ти управление при такава форма на сенилност ли, деменция ли.
    Статините не прощават, между другото.

    1005

    10

    Sanata

    28.06 2024 в 16:08

    Спокойствие и само спокойствие. Има още един дебат на 10 Септември в TV канала АВС. Всъщност единствено този дебат ще има значение. какво се случило назад през Юни, вече никой няма да помни. Ако Байдън е бил болен, на тази възраст е нормално това да му се е отразило, особено ако трябва да приема лекарства. Трябва да го пазят да излезе на 100% през Септември, за да има излъчването от речта за състоянието на нацията когато размаза Тръмп и Републиканската партия по пода. Никога не е добре да се скача в прибързани изводи и още повече прибързани действия. Трябва да помним че Байдън не управлява сам, а има широк кръг от трезвомислещи и способни съветници, които му помогнаха да се справя с икономиката, инфлацията, инвазията на Русия, Китай и цената на петрола. Тръмп е врескало, на който вярват само най-заблудените МАГА фенове реднекове от средния запад, които не са способни сами да мислят. Ако Байдън изнесе както трябва дебата на 10 Септимври, всичко ще бъде наред.

    11472

    9

    Zmee

    28.06 2024 в 10:23

    Сега и хората, които мислеха че Байдън изобщо някога е осъзнавал, че е президент започнаха да се съмняват в това.
    От друга страна е много хубава аналогия за съвременната демокрация - отпред има някакви познати лица, които въртят PR, а в сенките някаква група реално държи властта.

    145

    8

    Джендо Джедев

    28.06 2024 в 09:38

    nms,

    Къш от тук с тия путински опорки, бе!

    145

    7

    Джендо Джедев

    28.06 2024 в 09:37

    ПР, швейк,

    И за мен си остава загадка защо демократите не лансираха някой по-млад кандидат. В случая с Байдън просто годините му се усещат. Не че след 2-3 години Тръмп няма да е на същия хал, де. Ако изобщо доживее до тогава.

    1246

    6

    БотоксПутю

    28.06 2024 в 09:37

    Хвани единия, та удари другия.

    -885

    5

    nms

    28.06 2024 в 09:17

    Че Байдън е неадекватен старец си беше ясен много отдавна. Изненадващо е че чааак сега някои се усетиха че Байдън е кукла на конци, а реалните управляващи са кукловодите.
    И не че нямаше нормални и адекватни кандидати, но тогава кукловодите щяха да загубят властта. а кукловодите са пасмина нацистки уоки лгбт .

    1010

    4

    ПР

    28.06 2024 в 08:51

    То освен,че е кречетало,е агресивно и лъжливо такова.Евентуален негов избор,сериозно би объркал Света.
    Байдън е доказан политик от кариерата.
    Лошото е,че е доста възрастен и му личи.Демократите можеха да предложат нещо далеч по-адекватно.Като К.Харис,напр.Ири др.-по-млад,напорист,убедителен.
    Тръмп-Президент.....лошо.

    615

    3

    швейк

    28.06 2024 в 08:44

    330 млн жители и точно тези двамата да издигнат ... И там нещо не им е наред. С такива кандидати нищо чудно, че всеки вожд по света се пробва

    145

    2

    Джендо Джедев

    28.06 2024 в 08:06

    То пред това кречетало Тръмп всеки ще е тромав. :D Все едно някой да се опита да надприказва Симонян или Маша "2 стакана" Захарова. :D
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов