Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Как Мария, Рая и Мила покориха НАСА (видео)

Искра Ангелова 27 юни 2024 в 13:08 1842 0

Рая, Мила и Мия в подкаста на OFFNews с Искра Ангелова

Имахме удоволствието да посетим Космическия център на НАСА, където видяхме някои невероятни изобретения и чухме вдъхновяващи истории. Един от най-страхотните моменти беше разглеждането на огромната ракета, която се оказа най-голямата, която е конструирана до 2023 година. Беше нереално, особено докато стояхме до нея с Нанси Конрад, основателката на Фондацията Конрад. Това разказаха трите момичета, които покориха международната космическа станция и спечелиха наградата за най-вдъхновяващо представяне на идея (Power Pitch Award) за своето оригинално изобретение Fixon. А те са Мия, Рая и Мила от НПМГ. В подкаста на OFFNews ги покани Искра Ангелова.

В света на STEM (наука, технологии, инженерство и математика) младите умове често проправят пътя за бъдещи революционни иновации, които не само решават текущи предизвикателства, но и поставят стандартите на бъдещия технологичен напредък. Отборът от ученици от НПМГ показа изключителния си талант и иновативен дух на световна сцена. Мария Методиева, Мила Гетова и Рая Памукова, всички те ученички в 11-и клас, изумили съдиите със своята изобретателна идея – дрон, предназначен да предсказва и потенциално да предотвратява горски пожари.

Момичетата разказаха историята си, подчертавайки общите си усилия, с които обединили техните различни експертизи.

"Познаваме се от началното училище," обясни Мария. "Но това беше случайно решение - да отидем в същата гимназия, което ни обедини за този проект." Момичетата разказаха за преживяването си в Хюстън, Тексас.

Нанси Конрад им споделила трогателната история за своя починал съпруг, който е преодолял дислексията си още като дете. Въпреки че му казали, че не може да чете или пише, един учител повярвал в него. Така той се насочил към мечтата си - да стане пилот и накрая астронавт – третият човек, стъпил на Луната, Пийт Конрад. Вдъхновена от неговия път, Нанси основава Conrad Challenge, за да насърчи децата да следват своите страсти в областите на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), разказа Мария Методиева (Мия). "Да повярваш в детето," възкликна тя и всички в студиото се развълнуваха.

Церемонията на наградите в НАСА, която е последвала разходката на единайсетокласничките от НПМГ, е била наистина изключителна. Седяли около кръгли маси, декорирани като ракети, наслаждавайки се на вечерята, докато истински ракети излитали навън. Било е незабравима вечер, изпълнена с емоционални речи и признание за невероятните постижения в науката и технологиите, разказаха още момичетата.

Един от най-вдъхновяващите и интересни моменти за тях е бил да чуят участници като младия физик от Иран, който изучил квантовата физика сам, на 13 години.

Готвейки се за състезанието, им е било забавно да научат, че всички отбори се сблъсквали с един и същи краен срок, но във своите часови зони. "За нас в България това означаваше предаване на работата около 6:59 сутринта местно време," разказаха момичетата. И разбира се, те подали проекта си в последния възможен момент.

Освен това беше важно да видим, че българският талант е признат на международна сцена. Това показва, че дори в малките страни са възможни невероятни постижения в STEM, казват момичетата. Тяхното преживяване на събитието на Фондацията Конрад означава, че успехът произтича не само от талант, но и от неуморни усилия и страст – качества, присъщи на истинския победител.

Конрад Челендж, известен като едно от най-престижните годишни състезания в света, не само отличава иновацията, но и възнаграждава практическите решения на глобални проблеми. Тази година забележимото постижение на отбора от НПМГ подчерта нарастващото значение на България в глобалното STEM общество.

Проектът на Мария, Мила и Рая, разработен с използване на сложна технология и иновационни дизайнерски принципи, има за цел да използва дронове, оборудвани със специализирани сензори, за да откриват ранните признаци, които предсказват горските пожари. Мила разгърна техническите аспекти, отбелязвайки: "Нашите дронове измерват различни екологични параметри като температура, влажност, скорост на вятъра и концентрация на частици във въздуха. Тези фактори могат да покажат потенциала за избухване на пожар дори преди да е настъпил."

Рая добави: "Идеята не е само да откриваме горски пожари, но и да предупреждаваме екипите за гасенето им превентивно. Чрез изпращане на данни в реално време до органите, можем да им помогнем да разпределят ресурсите си по-ефективно, потенциално намалявайки щетите, причинени от горските пожари."

Релевантността на техния проект блести в светлината на последните тенденции на глобалното затопляне и нарастващата честота на горските пожари по света. Иновативният подход на отбора е привлякъл вниманието не само със своята технологична сложност, но и с потенциала си да спасява животи и да защитава околната среда.

Мария сподели: "Първоначално беше предизвикателство да интегрираме нашите разнообразни умения – експертизата ми в екологията, професионализма на Мила в технологиите на дроновете и опита на Рая с изкуствения интелект. Въпреки това преодоляването на тези предизвикателства засили нашето сътрудничество и ни позволи да създадем нещо наистина значимо."

Успехът на отбора от НПМГ в Конрад Челендж е свидетелство за нарастващото влияние на България на глобалната STEM арена. Техният успех не само носи голяма гордост на тяхното училище, но и вдъхновява бъдещите новатори да надхвърлят съществуващите технологични иновации и ограниченията на човешкия ум.

Сега отборът активно се занимава с реализацията на проекта и ангажирането му с по-широка аудитория. Освен това трите момичета планират да разширят обхвата на своя проект, като си сътрудничат с местни органи и природозащитни организации за внедряването на технологията на дроновете в рискови райони, подложени на опасност от горски пожари. Те търсят и партньорства с технологични компании, за да усъвършенстват възможностите на своя дрон Fixon и да гарантират развитието и устойчивостта на проекта си.

Мария, Мила и Рая са решили да усъвършенстват технологията на своя дрон Fixon и да изследват още и допълнителните негови потенциални приложения извън откриването на горски пожари. Тяхната цел е да имат трайно влияние върху опазването на околната среда и системите за спешна помощ по света.

Докато България продължава да отглежда младите си таланти в STEM, инициативи като проекта на отбора от НПМГ подчертават потенциала на страната да води в областта на технологичните иновации на световно ниво. Браво на трите, а вие продължавайте да мечтаете. С много труд и талант всичко е възможно. И с малко строго научни експерименти, разбира се.

    Искра Ангелова

    Искра Ангелова е филолог, актриса и журналист, завършила е телевизионна журналистика в САЩ. Фулбрайтов специализант и дългогодишен продуцент, главен редактор и водещ на телевизионни авторски формати по трите национални телевизии. 14 години е водещ на културното токшоу по БНТ “Нощни птици”. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов