Спират настаняването и свижданията в домовете за възрастни

OFFNews Последна промяна на 05 август 2020 в 12:10 683 0

Снимка Pixabay

Спрени са настаняването и свижданията в домовете за възрастни хора, а близките им могат да получават информация от институциите, както и от общините, които са доставчици на услугите. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане във връзка с установените случаи на заразени с COVID-19 в домовете във Варна и Русе.

"Изработваме ковид-стандарт за укрепване на услугите и осигуряване на логистична подкрепа", каза пред БНР зам.-министър Адриана Стоименова и обясни, че се изследва капацитетът на сградите на домовете за възрастни хора за обособяване на изолатори.

По думите ѝ в този стандарт е предвидена възможност за пренасочване на служители от една социална услуга в друга, както и привличане на доброволци, когато е необходимо.

Стоименова уточни, че ще бъдат изработени и изпратени и на частните домове за възрастни хора указания за реакция в епидемична ситуация.

"Заради отказа на директора на дома "Св. Георги" във Варна да се реагира веднага, някои хора загубиха живота си", заяви зам.-министърката на социалната политика. Тя посочи, че благодарение на прокуратурата в дома са били допуснати служители на РЗИ, които са започнали изследвания на настанените възрастни хора.

Адриана Стоименова беше категорична, че информацията за частните домове за възрастни хора е достъпна:

"Голяма част от общините я имат. Има я и на сайта на Агенцията за социално подпомагане".