Прогноза: 63 дни ни делят от колективния имунитет срещу COVID-19

Буров е прав, част от българския народ е изключително неблагодарна, констатира проф. Николай Витанов по повод нападките срещу НОЩ

OFFNews Последна промяна на 13 май 2021 в 13:18 2518 0

При това темпо на ваксинация след 63 дни ще бъде достигнат 70% имунитет, прогнозира математикът проф. Николай Витанов, асоцииран член на НОЩ. В поста си във Фейсбук, озаглавен "Кратки бележки за оперативната обстановка за България по отношение на COVID-19", той твърди още:

1. Третата вълна на пандемията е овладяна и си заминава. Базовото репродуктивно число днес има рекордно ниска стойност - 0.595. Тенденцията към свиване на заразата е много силна, Очаква се падане на броя на активните случаи под 35 000, посока на движение - надолу към 30 000.

2. Говори се, че спадът бил заради сезонния ефект при грипчето. Това не е грипче. Доказателство, което така бие по главите, че ги чупи - познайте от три пъти името на една южна страна с високи температури, където "грипчето" покосява стотици хиляди на ден и има хиляди починали. Подсказка - населението е над 1 милиард души.

3. Каква е разликата между наличие на координация и липса на координация в стил - "ами то вече мина". Сравнете ситуацията в тази южна страна със ситуацията в другата страна с над 1 милиард население по на север. Това е разликата.

4. Щитът нараства. Ядрото на щита днес е 20.6%, повишение спряма вчера - 0.5%. Обхватът на щита днес е 38.3%, повишение спрямо вчера - 0.5 %. При това темпо - достигане на 70% - след 63 дни. При това темпо. Не може да има оправдания за забавяне - ваксини вече - с лопата да ги ринеш. Докато по бедните страни хората се молят за ваксина, тук човек може да си избира.

5. Тенденцията при починалите вече я писах няколко пъти - спад, спадане под 50 на ден.

6. Трендът надолу към падане под 500 случая на ден и отиване към 100 на ден е много силен. Индийският щам обаче е на нашите граници. Трябва много да се внимава. Индикаторите за смяна на тренда имат рекордно ниски стойности. Индийският щам не е допуснат в България. Засега.

7. Продължават да валят нападки към хората от щаба. Писал съм и съм казвал - ако аз бях фактор в тая държава, тези хора нямаше да могат да ходят под тежестта на ордените и медалите, които щях да им връча. Защото се справиха.

8. Писал съм многократно - очаквах, че спрямо мен ще има злоба и завист. Затова не изпълних разпореждането на министър-председателя да се явявам веднъж седмично на брифингите на щаба с информация. Когато предсказвах появата на всяка следваща вълна и кога ще е нейният пик, бях обявяван за национален предател, който само плаши хората и трябва да бъде арестуван, съден (може и да не бъде съден), но задължително трябва да бъде хвърлен в затвора. Спомнете си, какво говорих през септември миналата година за ноември - септември беше времето, когато никой не си и помисляше, какво може да се случи през ноември.

9. Днес съм национален предател, защото съм изоставял народа в труден момент и съм бил вдигнал високо летвата. Аз изпълних задачата, с която БАН ме изпрати да подпомагам щаба и правителството. Много е лесно да си седиш на дивана, да рупаш чипс и да плюеш по Витанов. Хайде сега, пробвайте да скочите над летвата. И така всеки ден, цели 14 месеца. Като го направите, елате, лично ще ви потупам по рамото за добре свършена работа.

10. Буров е прав - част от българския народ е изключително неблагодарна. Седиш 14 месеца в окопа и ги пазиш от страховит враг, който може да им вземе живота. Те ти се подиграват и ти стрелят в гърба. Когато тръгнеш да излизаш от окопа, ти реват насреща, че си национален предател, щото си ги изоставял. Е, стига вече. Врагът е отблъснат. При това не сте ми дали и 1 стотинка нито за усилията ми, нито сте подпомогнали и с 1 стотинка разработването на методологията, с която подпомагаш опазването ви.

Станете от диваните и скачайте над летвата. Така ще видите, каква е разликата между ежедневна оперативна работа и ежедневно плюене от злоба и завист по хора, които си вършат работа. Резултатите са ви описани по-горе. Очаквам да свалите базовото репродуктивно число на 0.1 и после на 0. Точността на прогнозите ми на моменти достигаше десетохилядни от процента.

Това е летвата. Скачайте, вадете прогнози с точност стохилядни от процента. Всеки ще ви каже, че сте балък, че го правите без пари. Е, аз съм балък и нищо не разбирам от математика, нали така. Мястото е свободно, действайте.

11. Този канал за информация остава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови