Проф. Кожухарова: Живейте нормално, но се пазете. Делта вариантът е тук

OFFNews 18 август 2021 в 11:10 13416 0

Снимка Архив

Новата вълна на епидемията се развива доста по-бързо от предишните. Делта вариантът вече доминира, каза по Bulgaria ON AIR съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

"Необходимо е да се вземат спешни мерки за актуализация на бюджета и съм убедена, че поне по въпросите на здравеопазването народните представители ще бъдат единни и ще вземат нужното решение, от това зависи възможността за правилно лечение и посрещане на належащите нужди в условията на пандемия. Има нужда от средства за повече лекарства, сключените отдавна договори трябва да се изпълняват. При следващи доставки на ваксини те трябва да се плащат. Някои неща не са били включени в приетия бюджет", каза в коментар по обявените вчера от здравното министерство необходими средства за справяне с пандемията.

По повод новата вълна на коронавирусната инфекция у нас епидемиоложката заяви, че към момента не се забелязват особени различия с предишните, макар че боледуват по-младите на възраст 20-29 и 30-39 години. Според нея причината е, че те са по-активни през летния сезон и по-голяма част от тях не са ваксинирани. 

Каква е статистиката

От 1 август има постепенно увеличаване на хората с положителни тестове, 10% от заразените се разболяват, някои от тях се лекуват в болници. Увеличава се и делът на хоспитализираните - ако в началото на месеца са били около 800 към вчерашния ден вече са 1658. Има ръст и при смъртните случаи, но според Кожухарова това е типично за всяка епидемична вълна, тъй като се увеличава броят на постъпилите в болница.

По повод ваксинацията при децата, тя почерта, че е важно тези, които имат хронични белодробни заболявания или страдат от болести на обмяната, да бъдат имунизирани. Според проф. Кожухарова ваксинацията на децата може да осигури присъствена учебна година, което важно и за психичното им здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!