Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МЗ: Над 200 млн. лв. са необходими за справяне с пандемията до края на годината

442 265 462 лв. е похарчило ведомството за борба с COVID-19 за седем месеца

OFFNews 17 август 2021 в 12:06 1024 0

За реализацията на Националния оперативен план за справяне с пандемията, приет от Министерския съвет на 15 юли, са нужни 214.052 млн. лв., които могат да се осигурят с актуализация на бюджета. това става ясно от изпратеното до медиите резюме от доклада на здравния министър пред Консултативния съвет по национална сигурност.

Направените разходи от Министерството на здравеопазването от началото на 2021 г. до края на месец юли, свързани с мерките за борба с пандемията от COVID-19, са в размер на 442 265 462 лв., съобщиха днес от ведомството.

Най-голяма част от тях - 223.73 млн. лв. са насочени към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за осигуряване на средства за изплащане на допълнителни възнаграждения за първа линия на изпълнителите на медицинска помощ. Почти 107 млн. лв. са били използвани за закупуване на ваксини срещу COVID-19.

За дози от лекарството Veklury (ремдесивир), което се използва при лечението от коронавирус, са дадени над 58.5 млн. лв.

За допълнителна финансова подкрепа на персонала на първа линия в структурите на Министерството на здравеопазването са осигурени почти 24 млн. лв.

За какви дейности са необходими средствата?

Най-голяма част от сумата е предвидена за изплащане на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал - 113.945 млн. лв. Още 81.345 млн. лв. са нужни на НЗОК за заплащане на изпълнителите на медицинска помощ на допълнителни възнаграждения за работа на първа линия по време на обявена извънредна епидемична обстановка за периода август - декември 2021 г.

46.475 млн. лв. са необходими за закупуване на 1 533 037 дози ваксини, което е одобрено с решение на предишния кабинет от 9 април 2021 г.

19 млн. лв. са предвидени за заплащане на поставянето на ваксини от медицинския персонал.

Над 34 млн. са предвидени за закупуване на лекарствени продукти за лечение за COVID-19.

"Без актуализация на бюджета Министерството на здравеопазването ще бъде изправено пред невъзможност да осигури здравната система при новата пандемична вълна, няма да има пари за допълнителната финансова помощ за медиците, средства за допълнителни ваксини и лекарства, което е предпоставка за затруднение на нейното функциониране и посрещане на нуждите на пациентите от предоставяне на адекватна, своевременна и качествена медицинска помощ", посочват още от министерството.

Оттам уточняват, че предложената актуализация на бюджета е направена на базата на прогнози за развитие на пандемията, направени през месец юли. При по-неблагоприятно развитие е възможно да възникне необходимост от допълнителни средства за обезпечаване нуждите на здравната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews