Медицинският хеликоптер с първа мисия при индицент - спасява парашутист

Янка Петкова 20 юни 2024 в 14:12 2983 0

медицински хеликоптер

Снимка ЦСМПВ

Спешна въздушна помощ

Екип на спешната въздушна помощ изпълни първата си мисия от мястото на инцидент. Предходните две успешни мисии бяха т.нар. hospital to hospital, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМВП).

Сигналът е получен в Координационната централа на ЦСМПВ в 12,19 ч. По същото време екипът на д-р Динко Щилиянов и медицинска сестра Нина Минкова извършват тренировъчна мисия на тунел Железница.

За тези полети медиците тръгват напълно оборудвани. Това позволява хеликоптерът да бъде директно пренасочен към района на Ихтиман, където се е случил инцидентът. Екипът пристига на мястото в 12,34 ч.

Пациентът е 37-годишен немски гражданин, пострадал при скок с парашут. Той е в тежко състояние. Транспортиран е по въздух до площадката на УМБАЛ "Света Екатерина", където в 13,05 ч. е поет от реанимационен екип на ЦСМП-София и откаран с линейка до УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Това е третата мисия на въздушната спешна помощ. 

При първия си полет въздушната линейка транспортира пациентка от Шумен до Военномедицинска академия. Жената бе с усложнения след преболедувана инфекция. Мисията беше осъществена от медицински екип в състав д-р Вера Иванова и медицинската сестра Георги Радоев.

Същият екип помогна за транспортирането на пострадала от Сандански, която беше приета в "Пирогов" с фрактура и контузни рани.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16