Вдигат въздушната линейка за пострадала от Сандански

OFFNews 06 юни 2024 в 13:06 1260 0

медицински хеликоптер

Снимка Министерство на здравеопазването

Спешна въздушна помощ

Въздушна линейка ще излети към Сандански, за да транспортира пациент с фракури и контузни рани. Ще кацне на хеликоптерната площадка на столичната болница "Св. Екатерина" и пострадалата жена ще бъде транспортирана за последващо лечение в "Пирогов", съобщи БНТ.

По-рано днес стана ясно, че жена е с опасност за живота след като забрави да вдигне ръчната спирачка при паркиране, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Инцидентът е станал вчера следобед в Сандански. 58-годишната жена е паркирала личния си автомобил, но не е предприела необходимите мерки, за да предотврати потеглянето на колата без водач в нея. Колата тръгва назад с отворена врата и повлича жената.

Пострадалата е настанена за лечение в местната болница с опасност за живота. Тя е с фрактура на малкия таз, фрактура на две ребра и ключица. При инцидента с наранявания на стъпалото и охлузвания по дланта е пострадал и 37-годишен мъж от града, който се е опитал да спре автомобила. След извършен медицински преглед той е освободен за домашно лечение.

Близките на пострадалата са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. По-късно директорът на Центъра за спешна помощ по въздух Георги Деянов уточни, че роднини на пациента не могат да викат въздушна линейка, а решението взема от централата.

Полетът от Сандански до София продължи 35 минути без сътресения, с малко турбуленция при планините, но това е нормално, каза по-късно пред журналисти командирът на хеликоптера Юлиян Богоев. Не ни притесняват такива мисии, допълни той.

Богоев увери, че кацането на хеликоптера на стадиона в Сандански не е затруднило изпълнението на мисията. Машината е клас А и отговаря на всички европейски изисквания, добави той.

Когато хеликоптерите станат шест, всеки от тях ще работи в неговия радиус, каза още Богоев. По думите му следващите хеликоптери ще бъдат оборудвани с лебедка, като това ще наложи и допълнително обучение на спасяващите заради случаите, в които ще се използва и лебедката.

Медицинският екип - д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, е същият, който преди два дни придружи пациент от Шумен, транспортиран с хеликоптера до София.

Пациентката от Сандански е на 58 г., пострадала в инцидент, в който кола я повлича и влачи по тротоар. Направени са необходимите изследвания, при които са установява, че няма черепно-мозъчна травма, няма травма и на шийните прешлени и на гръбначния стълб, обясни лекарят.

По думите ѝ пострадалата е с гръдна травма, фрактура на ключица, фрактура на три ребра, фрактура на таз, вероятно има и белодробна контузия, като дихателната недостатъчност е компенсирана и по време на полета. Пострадалата има спомени за случилото се, каза още д-р Иванова.

След кацането на хеликоптера на площадката на столичната болница "Св. Екатерина" пациентката беше транспортирана до болница "Пирогов".

По-рано тази седмица медицинският хеликоптер изпълни първата си мисия. Транспортирана бе жена от Шумен с усложнения след преболедувана инфекция. Пациентката бе приета за лечение във Военномедицинска академия в столицата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови