Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Борисов: Ако сега имаше правителство на ГЕРБ, България щеше да е в еврозоната

Той обвини ПП-ДБ, президента Румен Радев, Васил Божков и всички, "които излизаха на площада", за "тотално сриване на всичко и нито една положителна новина за България"

Кристина Минчева 27 юни 2024 в 10:07 4202 13

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обвини "Продължаваме промяната-Демократична България" за политическата криза, в която се намира държавата. Според него резултатът от протестите през 2020 г. "е тотално сриване на всичко и нито една положителна новина за България", а ако сега имало редовно правителство, доминирано от ГЕРБ, България вече щяла да е в еврозоната. 

Вчера от новия конвергентен доклад на Европейската комисия стана ясно, че страната ни покрива три от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още инфлацията у нас е прекалено висока, за да влезем във валутния съюз.

"По време на нашето управление България влезе в Европейския банков съюз. Това е техническо приемане на еврото и щяхме да влезем в еврозоната с Хърватия, тогава влязохме и в чакалнята и тогава започнаха протестите, с които някои хора в тази зала (ПП-ДБ, б.р.) още се гордеят и затова няма евро. Нищо от това, което съм ви казвал, не се е променило - чудовищна инфлация. Няма политика, няма единодушие", каза Борисов в кулоарите на парламента.  

Той обвини ПП-ДБ, президента Румен Радев, Васил Божков и всички, "които излизаха на площада", за "тотално сриване на всичко и нито една положителна новина за България".

"Ние сме в митинг на предизборна кампания, изключителна безотговорност. И тук се чака кой ще мигне първи да направи нещо за държавата. Ама каква еврозона бе, господа, ние бяхме там с ГЕРБ - чакалнята, Банковият съюз. Ако сега имахме стабилно правителство, доминирано от нас... политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем", заяви лидерът на ГЕРБ-СДС и добави, че дори не могат да направят финансова комисия в парламента и сега само ще се изслушват, за да може да се нагнети още предизборната кампания, която няма да доведе до нищо впоследствие.  

Борисов се обърна към избирателите и отново заговори за избирателната система. 

"С 68 депутати отговорността е моя за нови избори, да... Ако имахме 84 депутати... ГЕРБ да поеме отговорност, пък всички искат да са опозиция, чудесно", каза той. 

След консултациите за съставяне на правителство Борисов заяви, че избирателната система е взела депутати от партията му и ги е прехвърлила на по-малките формации, което е довело до невъзможност за съставяне на редовен кабинет. Така той предложи избирателната система да се промени по модела на гръцката. Специфичното в гръцката изборна система е даването на допълнителни мандати на първата политическа сила.

Какво представлява гръцката избирателна система, за която говорят Борисов и Радев

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    3724

    13

    GB

    27.06 2024 в 18:43

    "...ако сега имало редовно правителство, доминирано от ГЕРБ, България вече щяла да е в еврозоната."

    Че имахте доста години наред все редовни правителства на герб. И ...нищо! Само "стабилност" без добри доходи за хората, без перспектива пред България

    Развалихте работещо правителство, сега искате доминирано от вас.

    Ами направете си самостоятелно, де! А не само доминирано от вас.

    14369

    12

    случайно прочетох

    27.06 2024 в 17:48

    Тоя, като го пазят в Банкя си мисли, че вече може да треска всякакви тъпотии, ама на някой може много да му писне и да не го пази!

    145

    11

    Джендо Джедев

    27.06 2024 в 12:29

    Боце малко като Моркова, не ли? Какво щяло да бъде ако той бил президент... Егоцентричните нарциси все едно един к@р гие правил (по Др- Филипов). :D

    1010

    10

    ПР

    27.06 2024 в 11:07

    Колко е"загрижен и тъжен"за България!
    # Кой свали Кабинета на К.Петков?!Сами ли ИТН,или ГЕРБ и ДПС,им помогнаха?!
    #Кой счупи Сглобката и ротацията?! ГЕРБ и ДПС ли бяха,или Филанкишията?
    Как не го е срам!Висша наглост,лъжи и демагогия!Типично за тоя.

    1000

    9

    Отхвърлен

    27.06 2024 в 11:06

    Ох, миличките, Борисов в затвора, Кирчо и Кокорчо управляват и държавата цъфнала и вързала. Ако тия двамата управляваха прилично, поне колкото Борисов, охо, дори с кеша и пудела щяха да стоят на власт. Ноооо! "Запомни едно", моята далавера е по-добра от твоята далавера /Ицата ви даде пример, спря да се мъчи с корупцията и отиде да блажи в Брюксел/!!! Истинска промяна! Следваща промяна - скоро ще има нова партия "Перо в г.за". И следващата промяна - Борисов в затвора! Лелеее, продължаваме с промените!

    688

    8

    jorj

    27.06 2024 в 10:55

    ГЕРБ имаше всички тези условия и съсипа работещо правителство! Това беше чист съботаж срещу България в полза на путин! И сега този се прави на умряла лисица, на жертва, за кой ли път! Тежко и горко на България с предателите борисов и радев! Хаос, беззаконие и селски циркове, за да объркат уплашат и заблудят хората, да ги отвратят от ЕС и демократичните ценности за които уж радеят и милеят! Да, ама не! Най милеят да угодят на московята и да изпънят заповедите на путин, а българите кучета ги яли! От ЕС текат милиарди, но тук нищо невлиза, защото тези двама ибрикчии слушкат кремъл а не Брюксел!!! Затова държавата е бедна, ограбена, изостанала, демогравски и морално съсипана! Единственото спасение е, на следващите избори да се гласува масово против борисов и комунистическите ракови партии, като израждане, безличниците и други подобни.

    705

    7

    Kalki

    27.06 2024 в 10:42

    Както винаги бойко ръси нагли глупости.

    8774

    6

    flatko

    27.06 2024 в 10:36

    Не, Баце, ако имаше твое правителство, сега и в Шенген нямаше да сме.

    805

    5

    Putyo

    27.06 2024 в 10:33

    Макака даже и когато спи - пък лъже насън...

    -1845

    4

    ob1

    27.06 2024 в 10:29

    Тикво лоеста, три лично твои правителства имаше - що не сме в еврозоната?
    Долно лъжливо добиче!