Лекар: Отпадането на е-бележката е опит да не се заплаща трудът ни

Бележката не може да бъде заменена от амбулаторния лист, категоричен е д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив

OFFNews 30 януари 2024 в 09:57 5650 4

кабинет

Снимка Pixabay

Гледна точка

„Медицинската бележка ще продължи да съществува под някаква форма – дали ще е отделен документ, или ще бъде прикачена към амбулаторния лист, ще я има. Лекарят ще трябва да положи труд за нейното издаване. Отпадането на медицинската бележка е опит да не се плати труда на лекаря."

Това заяви в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

"За мен е срамно в 21 век да обсъждаме въпроса трябва ли нечий труд да бъде заплатен”, подчерта лекарят. 

Лекарският съюз за отпадането на е-бележките: Промените не са консултирани с нас

Медикът припомни, че всеки личен лекар е като отделно частно лечебно заведение. Според него няма как да бъде единна цената за издаване на медицинска бележка, защото това ще означава, че има картелно споразумение.

Цени от 20-30-60 лева са градски митове. Не вярвам някой да разполага с такъв касов бон. Цените в Пловдив, например, се движат между 2 и 5 лева”, каза общопрактикуващият лекар.

Относно идеята медицинската бележка да бъде заменена от амбулаторния лист, медикът коментира, че ще е трудно, тъй като в листа има и лични данни.

„Тази информация не може да се подмята наляво-надясно. Бележката за болнични ще съществува, дори да е интегрирана с амбулаторния лист”, смята д-р Костадин Сотиров.

Той коментира и идеята на здравното министерство за изграждането на нов софтуер.

„Само преди 4 месеца ние, като данъкоплатци, заплатихме софтуер за издаване на електронни медицински бележки. Сега от МЗ захвърлят този софтуер и трябва да платим нови пари за същото нещо. Това прахосничество допустимо ли е?”, коментира д-р Костадин Сотиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

4

мнение от IP

30.01 2024 в 12:10

Този лекар ,сам се оборваше. Първо каза че без тази тскса, която била 4-5 лв , лекарите щели да фалират. Верно ли се издържат от таксите за медицински бележки?.. Накрая каза, ами като отпсднст тъкмо няма да е пълно с родители , които идват съд здравите вече деца само за бележка.

12182

3

sawall

30.01 2024 в 11:40

Естествено, нека се плаща труда на лекарите, но нека се плаща от касата. Ситуацията в момента е смешна и тъжна.

1005

2

ОнаясМетлата

30.01 2024 в 11:17

Разберете се с НЗОК това да влиза в пакета основни медицински дейности, драги лекари. Или за официален диапазон. Единната цена на услугите, без които не можем, не е картелно споразумение.

При започване на работа имам нужда от медицинско. Мога да обикалям в търсене на цена, която ме удовлетворява и имам избор да не го изкарам (и да не започна работа).

Като родител аз нямам избор да не се сдобия с извинителна бележка (независимо от нейната форма). Ако детето отсъства с неизвинени отстъствия, ще получа посещение от социалните. А с болно дете последното нещо, за което мислят родителите е да обикалят да търсят лекар с ниска такса "бележка".

Неадекватно е да се водят спорове дали да се заплати трудът на хората. Неадекватно е и да се възползваш от невъзможността да се избегне заветната бележка.

2099

1

Mateevk

30.01 2024 в 10:17

Трябва все пак да има единен подход. Когато лекар издава направление примерно, това не е ли по-трудоемко от издаването на една бележка със стандартен текст, в която се попълват само три имена и дати? Обаче това си влиза в таксата от 3 лв. за преглед и е безплатно за ученици. Въпрос на принцип е.

 
X

Да помогнем на украинските деца!