Форум представя 52 иновативни практики в здравеопазването

Иновативни техники навлизат в сърдечните операции, онколечението, вродените заболявания, хирургията

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2020 в 17:24 2079 0

52 иновативни практики от различни области на здравната система бяха представени на форума „Алманах на иновациите в здравния сектор през 2019 г.“, организиран от в. „Капитал“.

Проектите са участвали в конкурса към годишната конференция „Иновации в здравния сектор“.

Иновативен подход при една от най-тежките аномалии в детската урология и ортопедия – естрофия на пикочния мехур, представиха д-р Стоян Пеев от детската урология и проф. д-р Диян Енчев, началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ "Пирогов".

Тя засяга 1 на 50 000 новородени, в съотношение момчета към момичета 3 до 6 към едно. Интердисциплинарен екип провежда поетапно оперативно лечение, чиято цел е да се възстанови отвореният по рождение тазов пръстен, да се затвори пикочният мехур и да се постигне възможно най-близък до анатомичния вид на органите. От 2010 г. до 2019 г. в „Пирогов“ са оперирани 11 деца с много добри резултати, без сериозни усложнения. 

Няколко иновативни техники в лечението на урологични заболявания, които се прилагат в Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, представи нейният началник чл. кор. проф. д-р Чавдар Славов. Сред тях са иновациите в реконструктивната урология. В ИСУЛ се затваря напълно терапевтичният цикъл при онкоурологичните заболявания – с всички възможности от модерната образна диагностика до медицинската онкология.

Първи резултати от иновативно лечение при спинална мускулна атрофия представи проф. д-р Ивайло Търнев, началник на Клиниката по нервни болести и ръководител на Експертния център по наследствени нервни и метаболитни заболявания в УМБАЛ "Александровска".

19 деца за започнали терапия за лечение на спинална мускулна дистрофия с лекарството спинраза, което има „поразителен ефект“, по думите на проф. Търнев. Чрез тази терапия пациенти, които са диагностицирани в стадия преди появата на симптомите, дори и да са носители на първи тип атрофия, не се отличават от двигателно здрави индивиди. Медикаментът почти няма странични ефекти, освен свързаните с лумбалната пункция, допълни проф. Търнев. В света с иновативното лекарство се лекуват 10 000 пациенти, повечето деца.

За развитието на програмата "Детско здраве" на „Пирогов“ говори д-р Асен Меджидиев от болницата, председател на Столичната колегия на БЛС. Преди 8 г. тя започва като профилактични прегледи за ортопедични нарушения за деца по време на ваканциите, постепенно се разраства с включване на лекари от всички необходими специалности, с изнесени прегледи в други райони на страната и с включване на болници извън София. В болницата работи център по телемедицина, който осигурява бързи консултации на лекари от участващите болници в страната. Това става в рамките на 3 до 6 минути, уточни д-р Меджидиев.

Иновативно комплексно лечение при синдром на късото черво провеждат в Клиниката по детски болести на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. От екипа на д-р Иван Янков описаха случай на дете, родено в Кипър, при което е установен дефект на предна коремна стена още преди раждането. Първата коригираща интервенция е проведена на 6-ия час от раждането, впоследствие детето е лекувано и в Гърция. След това в България е проведено първоначално парентерално хранене в комбинация с лекарствена терапия, насочена към регенерация на червото. Този тип терапия дава шанс за възстановяване на собствените възможности на детето да се храни, но не се реимбурсира от здравната каса.

Какво означава иновативен комплексен подход в грижите за психичноболни пациенти, стана ясно от презентацията на Гьонюл Хайредин, ръководител на Центъра за психично здраве – Русе. За 5 г. са проведени 11 програми за заетост с обхват 150 пациенти, които работят. Провеждат се 6 работилници по градинарство, шивашки и тапицерски умения, озеленяване и др. „В психичното здраве резултатите идват много бавно, но дойдат ли, са много трайни“, каза Гьонюл Хайредин.

Темите на третия панел се фокусираха върху дигиталното здравеопазване. Бяха представени платформа за липсващи лекарства, приложение за първа помощ при изгаряния, за рехабилитация в ортопедията, програма на Столичната колегия на Българския лекарски съюз за помощ в обучението на млади лекари в чужбина и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови