Грешки в готвенето, които правят храната токсична

OFFNews 10 февруари 2023 в 09:52 12768 0

храна

Снимка Pixabay

В Европейския съюз работи система за безопасност на храните

Готварски грешки могат да направят храната по-малко здравословна за ядене. Световната здравна организация (СЗО) посочва, че храни, съдържащи вредни бактерии, вируси, паразити или замърсители, могат да причинят над 200 заболявания. 

Ето какво съветват здравните експерти, за да се предпазите от инфекция.

Една от най-честите причини за отравяне е салмонелата, която заразява над 91 000 души годишно в Европа. Има и други патогени, като Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.

Какво всъщност се случва? Бактериите, които поглъщаме чрез храната, се придържат към чревната стена, където бързо се размножават или произвеждат токсини в храната, които могат да причинят отравяне след поглъщане. Това води до различни храносмилателни проблеми, от гадене и повръщане до диария и стомашни спазми. Понякога симптомите могат да бъдат по-тежки и да причинят трайни последици за здравето.

За да се намали появата на тези заболявания, в Европейския съюз работи система за безопасност на храните, която е една от най-добрите в света и по която работят много експерти на континента.

Бактериите Salmonella обикновено се срещат в яйца, непастьоризирани млечни продукти и сурово месо. Затова тези продукти трябва да се приготвят при температури над 70°C, за да се премахнат опасните микроорганизми чрез термична обработка. Специалистите предупреждават, че трябва да се обърне специално внимание на това, ако се приготвя хрна за бременни, деца или възрастни хора, защото тези групи са по-чувствителни поради по-слабия си имунитет.

Учените посочват и колко важно е храните да се съхраняват правилно, в съответствие с инструкциите на опаковките. Температурата в хладилника трябва да се поддържа под 5°C, тъй като по-високите температури увеличават риска от развитие на бактерии.

А що се отнася до зехтина, експертите казват, че трябва да се съхранява в тъмни бутилки, добре затворени и далеч от топлина и обясняват защо: „Зехтинът има много хлорофил, който е чувствителен към светлина. Ако изложите хлорофила на светлина, той ще се превърне в други съставки, които не искате във вашия зехтин, и антиоксидантите, които съдържа, ще бъдат унищожени."

Поради натоварения си график често търсим най-бързия начин за размразяване на храната, затова я размразяваме на стайна температура и понякога в гореща вода. Но учените, използвайки примера със замразените скариди, посочват, че най-добрият начин е да ги размразите в хладилника за няколко часа, преди да ги сготвите. „Ще се размразят бавно, което ще намали риска от заразяване с някои хранителни заболявания“, съветват експерти по безопасност на храните.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)