Любо Ганев: Вече има 4-5 кандидатури от чужбина за селекционер на жените

OFFNews 03 декември 2021 в 17:34 7013 0

Управителният съвет на БФ Волейбол обяви конкурс за национален треньор на женския национален отбор. Президентът Любомир Ганев обясни в интервю за официалния сайт на федерацията какви са целите пред тима и защо беше избран този метод за избор.

- Обявихте конкурс за национален треньор при жените. Защо решихте да го търсите с такъв метод?
- За мен и моите колеги от Управителния съвет това е правилният подход. Постът е много важен. Договорът на предишния треньор Иван Петков изтичаше и той сам каза, че няма да продължи. Като членове на Управителния съвет искаме да сме максимално запознати с изискванията на треньора. Трябва да сме подготвени с информацията за него.

- Колко кандидати очаквате да подадат документи?
- Вече има запитвания от поне 6-7 души. Очаквам броят им да надмине десет.

- Кой е най-важният компонент от документите, който ще има най-голяма тежест при избора?
- Няма неща, които да не са важни. От решаващо значение ще е визията на човека. Искаме да видим как си представя нещата, как мисли да постигне целите. Колкото повече подадат документи, толкова по-оправдан избор ще направим.

- 30 декември е крайният срок. Кога ще вземете решението?
- При всички положения ще е през януари. Тогава ще имаме заседание на Управителния съвет. Ще обсъдим всички кандидатури. Сериозна тежест ще има и думата на треньорската комисия. Там са събрани специалисти, които ще направят своите доклади до членовете на УС. Когато имаме всички становища, ще изберем най-доброто решение. Ще разговаряме с кандидатите лично. Нека видим какви са техните условия и дали ще можем да им ги изпълним.

- Обявлението е публикувано в сайта на БФ Волейбол. Означава ли това, че е насочено само към български специалисти?
- Насочено е към всички. Вече има 4-5 чуждестранни кандидатури за поста. Даже бих казал, че повечето не са от България.

- Обявихте 2021 година за годината на женския волейбол в България. Каква е оценката ви от постигнатото?
- Точно така беше. България домакинства на финалите на Европейската златна лига и на Европейското първенство. Основната цел на Управителния съвет беше да направим отбора ни разпознаваем. Такова медийно внимание към женските националки никога не е имало. Затова приемам, че целта е изпълнена. Можеше да постигнем малко по-добър резултат на Европейското първенство и един четвъртфинал срещу Нидерландия щеше да ни приляга. Смятам, че мястото ни беше във финалната четворка. Със смело сърце мога да кажа, че момичетата дадоха всичко от себе си.

- Какви ще са целите пред новия треньор?
- Не са се променили. Трябва да сме в Топ 10 на света.

- Остава месец до края на годината. Какво предстои пред федерацията в него?
- Трябва да се подготви планът, който да дадем на Министерството на спорта. Вървят мачовете в Националната волейболна лига. Вероятно ще имаме още едно заседание на Управителния съвет. Ако не стане до края на декември, ще е веднага след Нова година. Искам да пожелая на всички приятели на волейбола весели празници. И бъдете сигурни – по-хубавото предстои!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови