Въпреки войната очакваме много силно туристическо лято

OFFNews 30 май 2022 в 14:55 7070 0

Драганов
Румен Драганов очаква силно туристическо лято, въпреки войната в Украйна.

“Очакванията са много големи и те са сбъдват. Мога да кажа, че в края на май отдавна не съм виждал толкова много туристи в морските ни курорти, дори в силните години 2018 г. и 2019 г. Ще имаме туристи не само по морето, но и във вътрешността на страната".

Това заяви доц. д-р Румен Драганов, директор на Института по анализи в туризма.

Според него войната в Украйна няма да навреди на сезона у нас, тъй като през последните години на пандемия руските и украинските туристи са представлявали около 5% от чуждестранните посетители на курортите ни. Заради военните действия се е освободил голям летателен капацитет и има доста заявки за чартърни полети за български летища – Варна, Бургас, Пловдив и София. България се превръща в сигурна дестинация за международните оператори.

"С възстановяването на чартърните полети от Израел и Великобритания вече се наблюдава оживление в морските ни курорти. Има туристи от Полша, Чехия, Унгария и от други дестинации", казва специалистът.

По думите му продажбата на сезон 2022 е започнала още през 2020 година.

"Летният сезон се очертава да е силен, като се движим с много високи числа. Имаме 30% повече туристи от съседни страни и сезонът ще бъде силен, но ще се движим под нивата от 2020 г. – ще имаме свободни леглови капацитети. Ние имаме отличен продукт, защото огромната част от базата е нова, обслужването е "all-inclusive“. Имаме затворен цикъл на индустриализирания туризъм", допълва доц. Румен Драганов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!