Ваксинационен паспорт, за да се качиш на самолет? Вече се обмисля

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2020 в 11:51 2306 0

Снимка Pixabay

Авиокомпаниите може да започнат да изискват ваксинационен Ковид паспорт от пътниците на международните полети като условие за допускане в самолета, пише USA Today, като цитира представители на ръководствата на няколко авиопревозвача.

Новините за очаквания скоро достъп до работеща Ковид ваксина дават надежда, че въздушният транспорт може да заработи в досегашния си обем и да възобнови международния туризъм. Но някои държави, особено азиатски и тихоокеански, не искат да загубят извоюваната победа срещу вируса, посочва изданието. Затова шефът на най-голямата австралийска авиокомпания Qantas коментира, че щом Ковид ваксината стане широко достъпна, компанията вероятно ще изисква пасажерите да имат поставена ваксина, за да пътуват. Условието ще важи за пристигащи и заминаващи от Австралия. Главният изпълнителен директор на Qantas Алан Джойс добавя, че вече се провеждат разговори и с други световни превозвачи по темата за "ваксинационни паспорти". Джойс казва още, че се обмисля как по електронен път да се удостоверява ваксинационният статус на пътника и нарича това трудна задача.

Същата тема повдига и най-голямата авиокомпания в Южна Корея - Korean Air. По думите на ръководителя на компанията Джил Чун правителствата вероятно също ще започнат да изискват ваксинационен паспорт като условие да вдигнат карантината за влизащи от чужбина. Изискването да се лети само с ваксинационен паспорт може да се случи само в координация с властите, добавя Чун.

Новозеландският превозвач Air New Zealand коментира в своя позиция, че "в крайна сметка правителствата ще определят кога и как е безопасно да се отворят границите".

Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея са сред успешните примери за справяне с пандемията. Австралия, със своето 26-милионно население, е регистрирала само 900 случая на смърт от новия коронавирус. В Южна Корея, с 51 милиона население, има малко над 500 жертви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови