Туризмът ни губи 100 милиона от фалита на Томас Кук

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2019 в 10:25 4988 0

Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора "Томас Кук", заяви в сутрешния блок на БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма.

"Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери е от порядъка на 36 млн. евро", каза той.

Според Драганов обаче сумарно загубите, които ще претърпим, ще са по-големи, тъй като няма да пристигнат туристи, които се очакваха в програмата на туроператора до 8-ми октомври.

"Всички полети са отменени, също и по зимната програма. Няма да се случат и договорите, които бяха сключени за следващия летен сезон 2020 г. Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм", изчислява директорът на Института за анализ и оценка в туризма.

Драганов подчерта, че "такова нещо не се е случвало в историята на туризма поне откакто съществува туризъм".

"Вчера започна най-голямата акция за спасяване на английски туристи, които са по света. Те са 150 хил. тези, които трябва да бъдат превозени в тези няколко дни. Ще бъдем свидетели на една изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд, какъвто, многократно сме повтаряли, че България трябва да създаде вместо системата за застраховки, която само източва туроператорите. Докато тук цялата "Операция Матерхорн" е за сметка на Томас Кук, фактически това са парите на тези туристи, които остават в гаранционния фонд докато те се върнат във Великобритания. Практически нито една стотинка няма да бъде похарчена от британското правителство или от другите туроператори преди да бъде проведена тази "Операция Матерхорн", добави той.