Най-голям отлив има на немски туристи през лятото

По данни на НСИ ние сме с най-ниски заплати в туризма, каза министър Илин Димитров

OFFNews 25 септември 2022 в 10:18 1678 0

Илин Димитров

Снимка БГНЕС/архив

Служебният министър на туризма Илин Димитров

По данни на НСИ ние сме с най-ниски заплати в туризма. Там, където сезонът е кратък, трябва или да се увеличат заплатите или да се внесат недостигащите кадри. Няма отлив на работници на местата с целогодишен туризъм. 

Това заяви министърът на туризма Илин Димитров по Нова нюз. Той коментира цените през предстоящия зимен сезон и подчерта, че със сигурност ще има поскъпване. 

Цялата стойност на туристическия продукт е свързана с много елементи - ток, заплати, газ, пелети, логистика, стойност на храна и напитки. Всичко това се вдига. Записванията за зимния сезон сега вървят добре, но едно шоково повишение ще спре тенденцията, каза още министър Димитров. 

Ключово според министъра е да продължат компенсациите за тока за хотелиерите и мерките около ДДС. „За това ще трябва да се бори следващото правителство. Важно е 9% ДДС за ресторантьорите, ако го направим 20%, голяма част от тях ще фалират. Ключово важно е да се сложи и таван на енергоносителите. За да могат хотелиерите да изчислят колко им струва продуктът, за да го продадат. Сега стреляме в тъмното. Трябва 9% ДДС, ясни рамки и таван на разходите”, според Димитров. 

По думите му най-голям отлив през лятото има при немските туристи. Летният сезон обаче бил малко по-добър от очакваното. „Хотелиерите имат печалба, те бяха гъвкави”, добави министърът на туризма. Очакваме туристи от Великобритания, Израел, Турция, Гърция, Румъния през зимата, каза още Илин Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови