4,7 млрд. лева били приходите от туризъм, без да броим сивата икономика

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2016 в 14:15 24687 1

Приходите от туризъм за първите 8 месеца на 2016 г. възлизат на 4,7 млрд. лв, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Това е с 15% или с 621 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

При това данните са само за светлата част от бизнеса, а именно в туризма голяма част от постъпленията не се осчетоводяват. 

„За 2017 г. очакваме нови рекорди, а водещи туроператори като "Томас Кук" и ТУИ прогнозират 30% ръст през следващото лято“, каза Ангелкова.

Според статистиката на министерството й на първо място по брой туристи през лятото е Германия, с ръст от 33%.

„Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна , Словакия, Франция, Холандия. Това са всички тези пазари върху, които се фокусирахме през големите туроператори. Ще продължим с публично-частното партньорство, както и кампании с посолствата, като „Вкусовете на света”, за да се доближим максимално до професионалистите“, добави Ангелкова

Ръстът само за активния летен сезон от юни до септември на броя чуждестранни туристи е с 18 процента до над 5 млн. летовници.

„От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната, което е 15% сравнение с миналата година. До края на тази година може да минем психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи за 2016 г“, обясни още министърът на туризма.

Дори и при най-песимистичната прогноза туристите у нас, чужденци и българи общо ще са около 11 милиона души, категорична е Ангелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8329

1

Шопа

27.10 2016 в 16:57

Никакви туристи не сте върнали нещастници!
Тия които се излъгаха да дойдат заради бомбите в Египет и Турция,
повече няма да ги видите, заради "качеството" на услугите
в туристическия бранш. (спомнете си нахапаните кюфтета например).

Вижте и статистиката колко българи за почивали в BG, -5%
и ръста на българите почивали извън BG +15%,
това казва всичко за качеството на бранша.