Вражда заради войната застигна спорта: украинска тенисистка отказа да се ръкува с беларуска

Александра Маркарян 02 септември 2022 в 10:37 8511 4

Марта Костюк (вдясно) доближава ракетата си до тази на Виктория Азаренка, отказвайки да се ръкува с нея след мача им от втория кръг на US Open.

Снимка Getty Images

Марта Костюк (вдясно) доближава ракетата си до тази на Виктория Азаренка, отказвайки да се ръкува с нея след мача им от втория кръг на US Open.

Враждата заради войната в Украйна застигна и спорта. Украинска тенисистка отказа да се ръкува с беларуска състезателка след края на мача им. Двете се поздравиха едва-едва, докосвайки отдалеч ракетите си. Това се случи вчера на един от най-големите и престижни турнири в света, част от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ.

Мачът бе между украинката Марта Костюк и беларуската Виктория Азаренка във втория кръг на турнира. Спечели го Азаренка с 6-2, 6-3. След края му двете само докоснаха ракетите си през мрежата. Обичайните ръкостискане и размяна на благодарности ги нямаше. Костюк дори избягваше да погледне Азаренка.

Беларус е ключов съюзник на Руската федерация във войната ѝ срещу Украйна.

Да подаде ръка на беларуската Азаренка не би било „правилното нещо“ – коментира Костюк след мача, цитирана от Би Би Си. Самата тя предупредила Азаренка с SMS предварително, че след мача няма да ѝ стисне ръката на мрежата.

„Всеки се опитва да бъде супер дипломатичен относно това. Моята нация е убивана всеки ден“ – заявява Костюк.

20-годишната украинка разкритикува и планираното включване на Азаренка в благотворителен турнир в полза на Украйна в Ню Йорк миналата седмица. Впоследствие Азаренка се оттегли от участие в него.

Сега тя казва, че не е била изненадана от решението на Костюк да не ѝ стисне ръката след мача. Предпочита да не драматизира: „Не мисля, че е важно да се създава голям проблем от това. Аз винаги подавам ръка на съперничките си“, казва двукратната шампионка от Големия шлем Азаренка.

Костюк е родена в украинската столица Киев. Световната №65 е сред най-гласовитите тенисисти, когато става въпрос за войната, и редовно подчертава опустошителното на руската инвазия влияние върху украинците.

През април тя стана един от няколкото украински играчи, които призоваха руските и беларуските тенисисти да бъдат изгонени от турнирите на мъжката и женската асоциации по тенис, освен ако не осъдят публично войната.

"Имам чувството, че не познавам нито един човек, който да е осъдил публично войната и действията на своето правителство. Не чувствам, че мога да подкрепя това - каза Костюк. - Имахме страхотен мач, не ме разбирайте погрешно. Тя е страхотна състезателка, уважавам я като спортист, но това няма нищо общо с нея като човешко същество."

В миналото бившата №1 в света Азаренка е имала приятелски отношения с беларуския президент Александър Лукашенко, ключов съюзник на руския си колега Владимир Путин.

33-годишната Азаренка не е осъждала изрично войната, но редовно призовава за нейното прекратяване и казва, че е искала да участва в събитието „Тенисът играе за мир“ на US Open миналата седмица. Но след критиките от Костюк и други украински играчи американската асоциация по тенис съобщи, че Азаренка няма да се включи „предвид чувствителността“ на въпроса.

„За мен това е безсмислено. Защо да не участвам в хуманитарна помощ за народ, който наистина страда в момента? Дори не бих се замислила дали да го направя - коментира впоследствие Азаренка. – Мислех, че това е жест, който показва ангажираност. Не съм сигурна защо не беше възприет по този начин. Не искам да съдя. Това е, което се случи. Не искам да насилвам нещата. Няма да отида и да кажа: „О, как посмяхте?“. Това не е моето нещо. Моето нещо е да отида и да предложа моята помощ. Това е.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

4

IvanofRumen

02.09 2022 в 13:28

Нормална реакция.. Режима в Беларус подкрепя рашистките окупатори и изтрещялото ботоксово гномче.

-3667

3

fik1

02.09 2022 в 12:28

путлерската наглост, на дивана и на мирно в Нато, да осъждат как другите трябва да се чувстват докато терористи ги нападат няма край

2051

2

Propaganda

02.09 2022 в 12:06

Достойно поведение, браво Марта.
За къв чеп да поздравява проруски терористи?