Джокович няма как да излезе чист от скандала в Австралия

Димитър Андреев 10 януари 2022 в 13:18 5195 0

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович ще понесе тежки репутационни щети независимо от изхода на скандала около него в Австралия.

Феновете му ликуват, след като местен съд отмени днес решението на властите за анулиране на визата му. В момента той е свободен, но все още има шанс да бъде депортиран.

Адвокатите на Джокович спечелиха в съда с два аргумента - визата му е анулирана в малките часове на деня при пристигането в Мелбърн и той не е имал време за реакция или да потърси юридическа помощ. Вторият е, че е имал разрешение да пътува от властите, получено на 1 януари.

Въпросното разрешение обаче се генерира автоматично от мобилно приложение на базата на попълнена от пристигащия информация - ваксинират ли е, къде е бил в последните две седмици и други данни. То не задължава с нищо властите и крайното решение се взима от граничния контрол. Именно това се е случило с Джокович.

Колкото до полученото медицинско изключение от организаторите на Откритото първенство на Австралия, то е взето на базата на твърдение, че е преболедувал коронавирус през декември. Положителният резултат на Новак Джокович, удостоверен с PCR тест в сръбска лаборатория е от 16 декември. Преди това той не е имал симптоми. Сериозни въпросителни буди поведението на Джокович около датата, когато е бил заразен.

На 14 декември той гледа баскетболен мач в Белград. На 16-и, когото му излиза положителния резултат, участва на публично събитие на сръбските пощи. Ден по-късно отново в Белград награждава млади тенисисти. На нито едно от тези места той не спазва противоепидемични мерки.

На 18 декември дава интервю за френското издание L’Equipe с маска, но я сваля за снимките. Самото издание пише след избухването на скандала, че Джокович или “се е държал безотговорно, след като е знаел, че е заразен, или изобщо не е бил заразен, с което рискува повече от пропускане на участие в турнир от Големия шлем”.

Нещо повече - на 25 декември Джокович играе тенис по улиците на Белград с фенове и се снима с тях. Ако действително е бил заразен, то той е трябвало да се самоизолира за 14 дни според действащите правила в Сърбия.

В показанията си в Австралия самият Джокович посочва, че на 16 декември е знаел, че е заразен. Остава открит въпросът защо не е спазвал мерките, които се прилагат в такива ситуации.

И макар превържениците му да са много шумни в момента в опитите си да го изкарат жертва, в дългосрочен план имиджът му ще бъде доста сериозно разклатен. Възможно е да има и отдръпване на спонсори, които със сигурност следят внимателно ситуацията около името му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови