Бившият кмет на Варна Иван Портних е глобен с 3000 лева за кризата с боклука през 2022 г.

OFFNews 26 ноември 2023 в 13:11 1758 1

Иван Портних

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бившият кмет на Варна Иван Портних

Бившият кмет на Варна Иван Портних е осъден окончателно да плати глоба от 3000 лева заради това, че по време на последния си мандат не е спазил задълженията си да предотвратява изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и да организира тяхното почистване. Решението е на четиричленен състав на Варненския административен съд и е окончателно, съобщи в. "Дневник". 

Решението е заради допуснатото от Портних формиране на незаконни сметища на територията на цяла Варна заради нередовно събиране на битовите отпадъци през лятото на миналата година.

"Съществуващото замърсяване със смесени битови отпадъци извън разрешените места за тяхното изхвърляне е станало не само защото не са предприети активни действия за предотвратяване на такива замърсявания, не само заради неефективността на взетите мерки в тази насока, но също така и поради отсъствие на създадена организация за тяхното почистване, пише в мотивите към съдебното решение. Заради бездействието на кмета на общината по изпълнение на задълженията му недоволните граждани в два района на града са сезирали националната телевизия , от което е последвала и проверката на РИОСВ-Варна", пише в мотивите на съда. 

В жалбата си до Варненския Административен съд Иван Портних е поискал да бъде изяснено кой и кога е направил снимките на купищата смет във Варна, приложени към жалбата до районната екоинспекция.

Съдът обаче отговоря, че "кой и кога е направил снимковия материал няма съществено значение за делото, след като има събрани и приобщени писмени доказателства, в които точно и ясно са посочени по брой, вид и местонахождения установените замърсявания със смесени битови отпадъци във Варна".

Четиричленният състав на Варненския Административен съд е счел, че "нарушителят" Иван Портних е както автор , така и изпълнител на програмата за управление на отпадъците, която е длъжен да изпълнява".

Бившият кмет не е представил никакви доказателства за сключен договор с фирма по сметопочистване и сметоизвозване за районите "Одесос " и "Приморски" на Варна, за да се установи какви са неговите правомощия при бездействие на изпълнителя по договора".

Иван Портних не е представил и никакви писмени доказателства за наложени глоби , неустойки или други финансови санкции на фирмите, отговорящи за сметоизвозването на двата района.

Бившият градоначалник не е предприел и никакви мерки за да изиска, от дружествата, занимаващи се с почистването на Варна да увеличат броя на съдовете за събиране на отпадъци или да ги заменят с по-големи, както и да извозват по-често битовите отпадъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика