Амазон забрани на полицията да използва програмата за лицево разпознаване

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2020 в 15:18 3352 1

Базираният в Сиатъл технологичен гигант "Амазон" обяви, че забранява на американската полиция да използва за година софтуера й за лицево разпознаване, предаде Би Би Си.

От известно време програмата е критикувана от правозащитници за пристрастия, като техните проучвания показват, че повечето алгоритми са склонни да идентифицират погрешно лица на чернокожи или други малцинствени групи. 

Програмата Rekognition дава възможност да се използва изкуствен интелект за бързо сравняване на снимка от телефона на полицай с бази данни като тази на полицията.

Темата стана актуална около масовите протести срещу дискриминацията, които започнаха след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при задържането му от полицията. Протестиращи настояват за реформи на полицията и на системата за надзор, за която смятат, че по един непропорционален начин взима на прицел чернокожите.

"Амазон" заяви, че иска да даде на Конгреса възможност да въведе законодателство, с което да се регулира употребата на софтуера и да я направи "етична".

Тази седмица Ай Би Ем също обяви, че няма да продава софтуера си за лицево разпознаване за масово наблюдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови