Църквата чества Сретение Господне, народът празнува Петльовден

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2016 в 06:31 9799 6

Православната църква чества днес Сретение Господне, народът ни празнува Петльовден. За имен ден черпят Радост, Радостина, Драго, Драгомир, Ралин, Ванеса, Радина, Радослава и Радослав. 

Сретение Господне е един от четирите празника, посветени на Божията майка. 40 дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Старите българи наричат празника и Зимна Богородица. 

На 2 февруари народът ни чества Петльовден. Денят почита мъжката сила, майките на момчета слагат на масата петел. Според разказите по време на турското иго еничарите минавали на този ден и отвеждали най-хубавите и най-здравите момчета. От която къща вземали дете, турците поставяли кървав знак на портата. Тази жестока традиция е наречена кръвен данък. Намерили се обаче умни жени, които откъсвали главите на петли и с кръвта рисували по вратниците зловещия знак. Еничарите, като го видели, си отивали с убеждението, че други преди тях са минали и са взели живия данък. 

Традицията повелява от жертвената птица, сготвена със зеле или ориз, да се раздава на съседи за здравето на момчетата.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2016 в 01:18

Негово Преосвещенство каза в църквата, че западняците само се преструват, че са ни приели, обаче всъщност изобщо не ни искат, и дори се опитват да ни унищожат и ликвидират и ни развращават с разни гейове, лезбийки и трети пол.

Това явно е становището на СВЕТАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. Хората започнаха да се кръстят. Божия НАРОД не приема еврогейско-педероатлантическата ПОКВАРА И РАЗВРАЩЕНИЕ.

Омерзен съм.

02.02 2016 в 18:05

Заглавието е супер. Църквата няма нищо общо с народа и затва празнуват различни празници.

02.02 2016 в 10:28

Честито и на мен.

02.02 2016 в 08:45

Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък през турско време – кръвния, взимането на малки момчета.

Стари хора и легендата разказват как смела еркечанка (с.Еркеч - Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде.

През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

02.02 2016 в 07:17

Да сме живи и здрави.

02.02 2016 в 07:13

Честит ни празник.