Узбекистан поля със студена вода Русия за идеята за газов съюз

OFFNews 08 декември 2022 в 09:09 11694 6

Снимка БТА / АР

Руският министър-председател Михаил Мишустин и пемиерът на Узбекистан Абдула Арипов в Самарканд

Министърът на енергетиката на Узбекистан Журабек Мирзамахмудов поля със студена вода авторите на руското предложение за газов съюз с Руската федерация, която предложи президентът на Русия Владимир Путин, съобщи Ройтерс. Министърът обяви, че Ташкент няма да се съгласи на политически условия, които биха застрашили националните му интереси.

Както уточнява Ройтерс, Узбекистан все още не е получил конкретно предложение, но има изявления на Русия от миналия месец, че се обсъжда газов съюз с Казахстан и Узбекистан, който да укрепи доставките между трите страни и други купувачи, в това число и Китай. Това е част от променената стратегия на Москва след нахлуването й в Украйна, довело дотам, че Европейският съюз рязко намали зависимостта си от руската енергия.

„Дори да бъде подписан газов договор с Русия, това не означава съюз“, заяви Мирзамахмудов. Водени са преговори за доставките на руски газ по газопровода през Казахстан, но това ще бъде „технически договор“, а не съюз.

Ако ние внасяме газ от друга страна, ние извършваме сътрудничество единствено на основата на търговски договор за покупко-продажба. Ние никога няма да се съгласим на политически условия в обмен на газ. Накратко казано, ние ще получим предложения ни газов договор само в случай, че сме съгласни с него, в противен случай не“, подчерта министърът.

Ройтерс обяснява хладното отношение на Ташкент към руското предложение като проява на нарастващите трудности на Москва в налагането на волята й и над другите бивши съветски републики на фона на войната в Украйна.

Въпреки тази позиция на бившата съветска република, Узбекистан остава зависим от чужди газови доставки. Страната, включително столицата Ташкент, изпитва недостиг от синьо гориво през последните дни заради нарасналата консумация през студените зимни дни. Мирзамахмудов обяви, че застудяването е принудило Узбекистан да намали с 6 милиона кубически метра газ дневно износа за Китай.

Общо страната произвежда около 52 милиарда кубически метра природен газ годишно, внася 4 милиарда и изнася 2.7 милиарда, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

6

Ами дайте хладно да купуваме и ние, няма да е съюз, както и Гдрмания го прави.

-529

5

6екеr4о

08.12 2022 в 12:55

Многоуважаеми г-н Дж. Дж.,
напълно сте прав, сичките наркомани под ножа! Ще видят те Новия Световен Ред...

345

4

Джендо Джедев

08.12 2022 в 12:43

Шекерчо,

Ееееее, то това се знае от всички! Най-големите наркомани са точно в Узбекистан! :)

-529

3

6екеr4о

08.12 2022 в 11:59

Многоуважаеми г-н Дж. Дж.,
забравихте втория епитет, употребен от Дядя Путя: Наркомани!

22547

2

dolivo

08.12 2022 в 11:17

по голямата бензиностанция и привършват ракетите и по малките бензиностанции взеха да си търсят независимостта

345

1

Джендо Джедев

08.12 2022 в 10:28

И узбекистанците са едни нацисти... ;)