Ураганът Фиона връхлетя Пуерто Рико, стотици са евакуирани

Синоптиците прогнозират "исторически" количества дъжд и катастрофални щети

OFFNews 19 септември 2022 в 07:38 1121 0

ураганът Фиона

Снимка БТА/АП

Сателитно изображение на урагана Фиона. "Окото" му е близо до бреговете на Пуерто Рико

Ураганът "Фиона" удари югозападното крайбрежие на Пуерто Рико вчера, предизвика свлачища, извади от строя електропреносната мрежа, а наводненията изровиха асфалт от пътищата, съобщава Асошиейтед прес.

Стотици хора бяха евакуирани или спасени на целия остров, докато наводненията бързо се увеличаваха. Придошлите реки от кафява вода заляха автомобили, първите етажи на къщите и дори пистата на летището в южната част на острова.

Синоптиците заявиха, че бурята заплашва да изсипе "исторически" количества дъжд в неделя и понеделник, като в източната и южната част на Пуерто Рико е възможно да паднат до 76 см.

"Щетите, които виждаме, са катастрофални", заяви губернаторът Педро Пиерлуиси.

Бурята отнесе мост в централния планински град Утуадо, който според полицията е бил монтиран от Националната гвардия след урагана "Мария" през 2017 г. Съобщава се и за големи свлачища, при които водата е влачела големи плочи от изтръгнат от пороя асфалт и се е стичала в дерета.

По данни на Националния център за ураганите на САЩ в неделя вечерта "Фиона" е с център на 75 км югоизточно от Пунта Кана, Доминиканска република, с максимални постоянни ветрове от 140 км/ч. Той се движи на запад-северозапад със скорост 17 км/ч.

"Лума", компанията, която управлява преноса и разпределението на електроенергия, заяви, че лошото време, включително ветровете със скорост 120 км/ч, е нарушило преносните линии, което е довело до "прекъсване на електрозахранването на целия остров".

"Фиона" връхлетя само два дни преди годишнината от урагана "Мария" - опустошителна буря от четвърта категория, която се разрази на 20 септември 2017 г., разруши енергийната мрежа на острова и причини смъртта на близо 3000 души, посочва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови