Убийството на жирафчето Мариус провокира дебат в Брюксел

Александра Маркарян 10 април 2014 в 11:42 3077 3

Жирафчето Мариус

Снимка http://www.hurriyetdailynews.com/

Жирафчето Мариус

Потресена от убийството на жирафчето Мариус и на четири здрави лъва в зоологическа градина в Копенхаген, италианска евродепутатка предложи проект на резолюция за зоологическите градини в Европа.

Мара Бицото от групата "Европа на свободата и демокрацията" е внесла вчера проекторезолюцията.

В нея Бизото призовава Европейската комисия да изготви стратегия, която да гарантира високите стандарти за опазване живота на животните в зоопарковете, както и да подкрепи мащабна ветеринарна програма за опазване и лечение на животните, за да не се стига до тяхното евтаназиране.

Бицото аргументира предложението си именно с убийствата на животни в зоопарка в Копенхаген, Дания. През февруари служители на зоопарка умъртвиха жирафчето Мариус пред очите на посетители, включително деца, след което разфасоваха трупа му, а с месото бяха нахранени лъвовете. Тогава от зоопарка обясниха, че животното е било умъртвено с цел да се избегнат кръвосмешения сред представителите на вида.

"Жирафите в нашата зоологическа градина са част от международна програма за развъждане на вида, чиято цел е да осигури здрава популация", коментира научния директор на зоопарка Бенгт Холст, цитиран от Си Ен Ен. "Това може да стане само чрез съчетаване на генетичния състав на различните животни в наличното пространство. Когато жирафите се размножават така добре, както го правят сега, неминуемо е от време на време да има "излишъци".

През март същата зоологическа градина уби четири здрави лъва (16-годишен лъв, лъвица на приблизително същата възраст и две по-млади лъвици) като част от програмата на зоопарка за обновяване на животните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!