Турция отново изпраща кораб в Източното Средиземноморие

Йорданка Веселинова 12 октомври 2020 в 08:55 2292 0

Снимка Pixabay

Турция отново ще изпрати проучвателния кораб "Оруч Реис" в Източното Средиземноморие, съобщиха турските военноморски сили чрез съобщение, изпратено чрез системата за навигационно предупреждение НАВТЕКС. Корабът ще остане в спорните води до 20 октомври.

"Оруч Рейс" ще бъде във води, близо до гръцкия остров Кастелоризо.

Сондажният кораб "Оруч Рейс" ще бъде изпратен в същата зона, в която беше и през август, когато конфликтът между Гърция и Турция ескалира заради спорните води, пише Би Би Си.

През август "Оруч Рейс" направи проучвания за петрол и газ край гръцкия остров. Според съобщението сега целта са сеизмични проучвания. Турските власти съобщават, че сондажният кораб ще бъде придружен от други два кораба.

Двете страни спорят за водите около Кастелоризо, който се намира на 2 км. от бреговете на Турция. Изтеглянето на "Оруч Рейс" през септември беше посрещнато с надеждата за намаляване на напрежението в региона. Малко преди това ЕК заплаши Турция с нови санкции.

След размяна на нападки между двете държави обаче, корабът се връща в спорните води.

В основата на конфликта е евентуалното разширение на териториалните води на Гърция от 6 на 12 морски мили. В края на август Ердоган заплаши, че ако това се случи, ще бъде обявена война. Важно е да се отбележи, че Анкара не е подписала Конвенцията на ООН по морско право, според която страните могат да увеличават териториалните си води до 12 морски мили, тоест такова действие от страна на Гърция може да бъде приемано като навлизане в териториалните ѝ води.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !