Протестиращи в Хонконг взломиха парламента, полицията ги разпръсна със сълзотворен газ

OFFNews 01 юли 2019 в 22:49 3280 0

Протести, Хонконг

Снимка scmp.com

Полицията в Хонконг разпръсна протестиращите срещу закона за екстрадицията със сълзотворен газ, след като голяма група от тях нахлу в сградата на законодателното събрание, предаде South China Morning Post.

Няколко часа по-рано в хода на масовата демонстрация против приемането на закона, което се прави в навечерието на 22-годишнината от прехода на специалния район Хонконг от британска юрисдикция към китайската, няколко стотин протестиращи окупираха парламента. Един от символите на протестната акция бяха чадърите.

При нахлуването си вътре в сградата те свалиха портретите на местните представители на властта, окачиха британския колониален флаг на Хонконг в президиума на парламента и нарисуваха графити по стените. Един от графитите гласи „Хонконг не е Китай“.

Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт изрази своята подкрепа за участниците в протеста и посочи, че стотиците хиляди, излезли днес по улиците на града, имат право на мирен протест в рамките на закона.

Протестите продължават вече няколко седмици. Повод за тях е законът за екстрадициите, който, ако се приеме, ще позволи издирвани престъпници да бъдат предавани на континентален Китай. Според протестиращите поправката на закона ще ограничи независимостта на Хонконг. Заради масовите протести правителството взе решение да отложи разглеждането на спорния закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови