Демонстранти отново влязоха в сблъсък с полицията на летището в Хонконг

OFFNews 13 август 2019 в 22:03 1674 0

Снимка Reuters

Отново се стигна до сблъсъци на международното летище в Хонконг, където продължава протеста срещу спорен проект за екстрадиция в Китай. 

Полицията използва лютив спрей срещу демонстрантите пред летището. 

Летищните власти обявиха, че работата на летището е сериозно нарушена заради протеста. 

Видео в социалните мрежи показа как пътници не успяват да преминат през демонстрантите, за да достигнат до местата за отлитане. 

При друг инцидент демонстранти завързаха ръцете на мъж, когото заподозряха, че е полицай под прикритие. На мястото са извикани спешни медици, които обаче трудно достигнали до пострадалия заради събралото се множество. В крайна сметка пострадалият е бил откаран в болница. 

Администраторът на Хонконг Кари Лам, чиято оставка е сред исканията на протестиращите - обяви, че е достигната "опасна точка", от която може скоро да "няма връщане".

В коментар за ситуацията в Хонконг американският президент Доналд Тръмп заяви, че тя е "много трудна", но се надява, че кризата може да бъде разрешена по "мирен" начин, без никой да бъде убит.

"Ситуацията в Хонконг е много трудна. Ще видим какво ще е случи", добави Тръмп, цитиран от Франс прес и БТА.

До момента американската реакция беше относително предпазлива. Президентът на САЩ в началото на август каза, че Пекин "няма нужда от съвети" по въпроса, като добави, че кризата е "между Хонконг и Китай, защото Хонконг е част от Китай".

Въпреки това китайската страна все повече осъжда опитите за "намеса" на Вашингтон, първо, когато Доналд Тръмп заяви в началото на юли, че демонстрантите в Хонконг "търсят демокрация", и след това след среща между американска дипломатка в Хонконг и активисти за демокрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови