САЩ дават още $800 млн. на Украйна, но предупреждават: Не ви въоръжаваме за удари по цели в Русия

Щатите обаче няма да пречат Киев да развие собствен потенциал за удари с далечен обсег. НЕ, абсолютно не правим това, заявява министърът на отбраната Лойд Остин

Александра Маркарян 07 декември 2022 в 09:10 5391 5

Антъни Блинкен

Снимка БТА/АП

Антъни Блинкен

Американските законодатели одобриха предоставянето на поне 800 милиона долара допълнителна помощ на Украйна за сигурността ѝ през 2023 година. В същото време Вашингтон предупреди, че не насърчава Киев да извършва удари по цели в Русия.

Вашингтон "нито е насърчавал, нито е давал възможност" на Украйна да нанася удари по цели в Русия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Би Би Си.

Той говори малко след като Москва обвини Киев, че е извършил нападения с дронове срещу три руски летища, две от които са на стотици километри от Украйна.

Украйна не е коментирала въпроса.

Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал САЩ и техните съюзници да не преминават "червени линии", като доставят оръжия с далечен обсег на действие на Украйна. Воденият от САЩ военен алианс на НАТО изключи предоставянето на такива оръжия на Киев на фона на опасенията, че това може да доведе до сериозна ескалация с въоръжената с ядрени оръжия Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари.

В понеделник бе съобщено за две експлозии на руски летища в Рязанска и Саратовска област. На площадките се намират стратегически бомбардировачи, използвани за извършване на редовни ракетни атаки срещу критичната енергийна инфраструктура на Украйна. Русия съобщи, че във вторник е имало още едно нападение - в Курската област, която граничи с Украйна.

Последната ракетна атака на Русия срещу Украйна беше в понеделник, когато бяха изстреляни 70 ракети по цели в цялата страна. Четирима души са били убити, съобщиха местни служители.

В същото време, милиони хора Украйна са без електричество и течаща вода, което поражда опасения, че хората могат да умрат от хипотермия при минусовите температури.

На брифинг във вторник Блинкен обвини Русия, че "се опитва да унищожи гражданската инфраструктура, която позволява на хората да се отопляват, да имат вода, да имат електричество".

Той заяви, че Москва "превръща зимата в оръжие".

"Ние нито сме насърчавали, нито сме давали възможност на украинците да нанасят удари на територията на Русия, но важното е да се разбере какво преживяват украинците всеки ден с продължаващата руска агресия срещу страната им.

Той заяви, че е твърдо решен да защитава необходимостта на украинците да разполагат с "оборудването, от което се нуждаят, за да се защитят, да защитят територията си, да защитят свободата си".

В пресконференцията участва и американският министър на отбраната Лойд Остин, който подчерта, че САЩ няма да попречат на Украйна да развие собствен потенциал за удари с далечен обсег. "Краткият отговор е "не". Абсолютно не правим това", каза Остин в отговор на въпрос и добави, че Вашингтон вече е предоставил на Украйна повече от 19 млрд. долара помощ за осигуряване на сигурността ѝ.

Още събития от вторник

Украинският президент Володимир Зеленски посети войските в източната част на Донецка област, където от седмици се водят ожесточени боеве.

Вечерта един човек е бил ранен при руски удари в централно-източната част на Днепропетровска област, съобщиха местните власти.

Поставени от Русия официални лица в град Донецк - контролиран от Москва от 2014 г. - заявиха, че шестима души са загинали при украински обстрел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

07.12 2022 в 14:31

Еврак,

Е нали според твоите орки "Москва" отиде при дънните риби защото някой е пушил, бе? Недей да се цепиш така от колектива!

С кримския мост работатата смърди яко, най-малкото заради ония смешни снимки на различни камиони дето пропагандата ги пусна 3-4 дни след взрива. Опять обосрались! :D

За "потоците" - пак твоите орки веднъж казват, че имат неоспорими доказателства, че американците са го пукнали, после - англичаните... Последно?

А най ме разсмя с това за атомната бомба. А за съюз с марсианците Зеленски какво е казал, че ми е любопитно? :D

318

3

Valioka

07.12 2022 в 11:50

На фона на тази статия искам да кажа нещо на откачените проруски тролове, които твърдят, че рассия е нападнала Украйна, видиш ли ти, за да се защити от Запада, или от предполагаемо нападение в бъдеще време. Малоумници, надявам се с пилешките си мозъчета ясно да разбирате, че на никой не у е идвало на акъля да напада рашистан... Защото, малоумници, рассия има ядрени оръжия и рискови луди лидери, които няма и грам да се замислят как да ги използват, при евентуална заплаха за нещастните им задници... рассия нападна Украйна вероломно и нагло, защото такъв им е манталитета - кръволочески и завоевателски. Породен от манията им за величие и надмощие... Ду ю андъстенд...

345

2

Джендо Джедев

07.12 2022 в 09:30

Алфа,

Така, де, все идет по плану! :D

2550

1

alfakentavur

07.12 2022 в 09:28

Нападаш съседна държава, за да я "денацифицираш". САЩ, ЕС и др. наливат оръжия за десетки милиарди в нея в следствие на това. Получаваш и още над 1000 километра граница с НАТО, към който се присъединяват традиционно неутрални държави. Замразяват ти стотици милиарди и те поздравяват с безпрецедентно в цялата история ембарго. Губиш 100 000 мъже, предимно млади. Милиони бягат в чужбина. Правиш така че думата руснак да звучи мръсно поколения напред.
И още 1000 най-малко "прекрасни" неща. Онли ин Путлеристан.