Руските сили стреляха по мирен протест с шокови гранати

Президентът Зеленски предупреди, че войските на Москва минират терена около жилищни сгради при отстъплението си

OFFNews 02 април 2022 в 21:06 4245 5

Снимка АП/БТА

Руските сили са обстрелвали мирен протест в Енергодар, където се намира най-голямата в Европа АЕЦ "Запорожие". Демонстрантите пеели украинския химн, когато се чули експлозии от шокови гранати. Най-малко четирима души са ранени. Поражения по централата няма, не е повишено и нивото на радиация, съобщи БНТ.

Ирпин, който се намира на 20 км от Киев, е най-близката точка от украинската столица, до която успяха да достигнат руските войски, преди да се изтеглят. Но оставиха след себе си сериозни поражения на инфраструктурата.

Днес в Чернигов за първи път от седмици не е имало обстрел.

"Тази нощ за първи път в Чернигов и региона беше спокойно. Нямаше обстрели. Руснаците си тръгнаха. Сега трябва да се прегрупираме и да опитаме да възстановим това, което е останало от града ни. Но нека не забравяме, че в страната продължава да се води война и е възможно във всеки един момент да има нови нападения", каза губернаторът на Чернигов Вячеслав Чаус.

С изтеглянето на руските сили от района около Киев се създава „катастрофална ситуация“ за мирните граждани, тъй като войските на Москва поставят мини около жилищни сгради, изоставят военна техника и „дори телата на убитите“, предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Той допълва, че напуснатите селища ще продължат да бъдат обект на ракетни удари от далечно разстояние, а битката в източните части на страната ще стане по-интензивна.

"Все още не е възможно връщане към нормален живот - такъв, какъвто беше, на териториите, които отвоюваме. Трябва да изчакаме, докато нашата земя бъде разминирана, да изчакаме, докато ще можем да ви гарантираме, че няма да има нов обстрел", каза Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

9

редовно четящ

03.04 2022 в 12:23

Разбира се, че ще подпалят сградата в която са се барикадирали проруски сепаратисти, при това въоръжени. Искай от кабаева нови опорки, че тези издишат тотално!

2550

8

alfakentavur

03.04 2022 в 11:55

Мирните протестиращи не се барикаридарт в сгради.
Мирните протестиращи най-често са от всякаква възраст и пол, вкл. деца, а не само мъже между 20 и 40 години.
"Мирните протестиращи" в Одеса бяха опит на Расия да повтори сценария от Донбас и Луганск, но там не им се получи.

-60

6

офф бее

03.04 2022 в 10:18

Те нямат 100 човека протестиращи, какви нацисти сънуваш. Нацистите имат знака Z, и бял парцал на крак/ръка - по това се познават

-60

4

офф бее

03.04 2022 в 09:37

"Руский мир"
 
X

Подкастът на OFFNews