Руската примка около Бахмут се затяга

OFFNews 28 февруари 2023 в 11:06 14714 7

Бахмут

Снимка Ройтерс

Военните машини затъват в калта.

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски определи ситуацията около обсадения украински град Бахмут като „изключително напрегната“, а руските войски засилват настъплението си в опит да го обкръжат, предаде Ройтерс.

Русия се опитва да прекъсне снабдителните пътища на украинските защитници на Бахмут, станал арена на едни от най-тежките сражения във войната, и да ги принуди да се предадат или изтеглят. Това би дало на Русия първата й голяма победа от повече от половин година и би отворило пътя към завладяването на последните градски центрове в Донецка област, отбелязва Ройтерс.

"Независимо от значителните загуби, врагът хвърли (в боя) най-подготвените щурмови части на "Вагнер“, които се опитват да пробият отбраната на нашите войски и да обкръжат града", каза генерал Сирски, цитиран в приложението "Телеграм" на Медийния военен център (медийната онлайн платформа на украинската армия).

Украинската армия обяви по-рано, че Русия е укрепила силите си в района на Бахмут и обстрелва селища около града.

"През изминалото денонощие нашите войници отблъснаха повече от 60 вражески атаки", съобщиха от армията рано тази сутрин за ситуацията около Бахмут и близките източноукраински райони.

Според информацията украинските сили се отблъснали руски атаки срещу селата Ядигне и Берхивка на северните подстъпи към Бахмут.

Украинският военен анализатор Олег Жданов каза, че руските сили са вбили клин между тези две села в желанието си да прекъснат пътя в западна посока към Часив Яр.

"Южната част на Бахмут е единственият район, за който може да се каже, че е под украински контрол. Във всички останали райони ситуацията е непредсказуема", каза Жданов във видео коментар. Анализаторът подчерта, че е невъзможно да се каже къде точно минава фронтовата линия.

"Украинските войници в Донецка област са залегнали в кални окопи, след като заради топлото време земята се размрази. И двете страни остават на позициите си, защото, както виждате, пролетта означава кал. Затова не е възможно да се придвижиш напред", посочва 59-годишният Микола, командир на украинска фронтова батарея ракетни установки, който координира огъня като следи ситуацията на екрана на таблет.

Пролетното топене, наричано распутица, много пъти в миналото е проваляло плановете на армии да извършват нападения в цяла Украйна и в западна Русия, превръщайки пътищата в реки, а полетата – в блата.

Журналист на Ройтерс е видял няколко затънали в калта военни машини. В зигзагообразен окоп 25-годишният Володимир, командир на взвод, казва, че хората му са готови да действат, независимо от атмосферните условия.

"Когато ни укажат цел, това означава, че тя трябва да бъде унищожена", е категоричен той.

"Там се водят ожесточени битки. Командването прави всичко възможно, за да спре настъплението на врага през нашата територия", посочи по украинската телевизия Сергий Черевати – говорител на украинското Източно военно командване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

7

Име на профила

28.02 2023 в 17:00

Ако закачката с профилите е към мен - уви, имам си само този. Редакцията знае, един и същи айпи адрес вкъщи, един и същи рейндж на работа, изглежда да е от чужбина заради випиен-а. Веднъж на високосна успявам да постна от телефона нещо, щото счупиха мобиланта версия; сега работи само от Сафари, съответно само от айпад-а на жената.

А на теб ти пожелавам по-малко заяждане, повече смислени постове :-)

https://id.offmedia.bg/profile/297d0ef2c61e5a45e345348ae33c188c

12407

6

Bad Horse

28.02 2023 в 14:54

Минаха 100 години след ПСВ, когато се доказа че предизвестена атака на укрепени позиции е най-глупавото нещо което можеш да направиш. Но руската тактика от край време е била да залеят врага с тела. Не могат иначе, армията им не е достатъчно маневрена и обучена за други тактики. Украинците просто ще е изтеглят на позиции, които вече са подготвени. И Бахмут ще е за нищо.

12405

5

ANARCHY

28.02 2023 в 13:34

Смени реда, с който влизаш по профилите и коментираш! Прави впечатление!

3767

4

Име на профила

28.02 2023 в 13:04

"Самолети?" трябваше да е с въпросителен, не знам какво ще е. Ех, ако можеше да се редактира... :-)

3767

3

Име на профила

28.02 2023 в 13:03

Затяга се с по едно село на седмица, за сметка на 500-750 ванкеровци на денонощие. Или село за ~4000 ванкеровци. С такова текучество докато стигнат до границата на областта ще са на минус.

https://liveuamap.com/en/time/28.02.2023 (увеличете към Бахмут на изток, и превъртете дните назад от менюто вдясно...)

Иначе се говори, че ВСУ им подготви - как го казваха мурзилките, котел? - на орките, и всеки момент ще отсекат... нещо.

https://imgur.com/a/nOrsCqx

В заключение, по сметки на генщаба трябва да отключат следващата играчка от НАТО (самолети) утре, максимум другиден като минат 150 000 торби тор.

https://twitter.com/GeneralStaffUA/status/1630466871769153538

345

2

Джендо Джедев

28.02 2023 в 11:28

Представям си какви пляски, частушки и всенародно веселие ще е в Рашка ако успеят, след едногодишни мъки, да превземат тая паланка. Все едно, че са превзели Вашингтон. :D

2550

1

alfakentavur

28.02 2023 в 11:20

"Втората армия в света" се оказа толкова жалка, колкото никой не можеше и да предполага.