Протести в Испания заради предполагаемо хомофобско убийство

OFFNews 06 юли 2021 в 11:56 1660 1

Снимка pixabay

Хиляди излязоха на протест в най-големите градове на Испания вчера вечерта, за да изразят гнева си от смъртта на млад мъж, който вероятно е нападнат от хомофобски подбуди.

Протестиращите изпълниха централен площад в Мадрид, а активисти вървяха по главна улица в Барселона, скандирайки лозунги и развявайки плакати и знамена в цветовете на дъга.

"Отговорът на вълната от хомофобска омраза, сложила край на живота на Самуел в Ла Коруня, е поразителен", написа в Туитър лявата партия "Подемос", която управлява в коалиция със социалистите.

24-годишният медицински асистент е бил пребит близо до нощен клуб в ранните часове в събота в град Ла Коруня, Северна Испания. Атакуван е от няколко нападатели, включително един, който извикал обидни описания за хомосексуалистите, предаде държавната телевизия RTVE. По-късно мъжът почина в болница от нараняванията си.

Хосе Минонес, представител на местното правителство в региона, където се намира Ла Коруня, написа в Туитър, че полицията работи, за да разбере какво се е случило и да подведе извършителите под отговорност.

Разследването ще покаже дали нападението е мотивирано от хомофобски подбуди или не.

Данните на вътрешното министерство показват, че през 2019 г. в Испания са докладвани 278 престъпления от омраза, свързана със сексуалната ориентация или половата идентичност, което е ръст с 8,6% спрямо предходната година. Агенцията на Европейския съюз за основните права предупреждава, че само малка част от престъпленията от омраза са докладвани на полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!