Пробив за заложниците в Газа: Израелското правителство се събира, за да одобри споразумение с Хамас

Кристина Минчева 21 ноември 2023 в 16:20 2849 1

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху пред снимките на отвлечените от Хамас.

Снимка X/Бенямин Нетаняху

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху пред снимките на отвлечените от Хамас.

Израелското правителство се събира тази вечер, за да одобри споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници от пленените на 7 октомври и държани в Газа израелски и чужди граждани. От кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху съобщиха, че заседанието от 20 ч днес е „в светлината на развитието по отношение на освобождаването на нашите заложници“.

Преди него военният кабинет и кабинетът по сигурността ще се срещнат, за да одобрят текста му, пише The Times of Israel.

На проведена по-рано през деня среща с войници от резерва в Южен Израел министър-председателят Бенямин Нетаняху каза: "Ние напредваме" към споразумение. "Не мисля, че трябва да казвам твърде много, дори сега, но се надявам, че скоро ще имаме добри новини", добави той.

Посредник между терористите от "Хамас" и Израел е Катар. Източник от страна на Катар бе цитиран да казва, че преговорите са в "най-близката си точка" до споразумение и са достигнали "финалния етап".

„Ние сме в най-близката точка за постигане на споразумение, до която някога сме били“, каза говорителят на външното министерство Маджед Ал-Ансари, добавяйки, че преговорите са достигнали „критичен и последен етап“.

Индиректно потвърждение дойде и от "Хамас". Исмаил Хания - един от лидерите на организацията - публикува съобщение в Телеграм, според което израелската страна и "Хамас" са близо до споразумение за примирие и че "Хамас" е дала своя отговор на Катар и други посредници.

Изказване на министъра на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир обаче внесе известно напрежение. Той предупреди, че няма яснота за подробности по параметрите на споразумението и че даже не им се казва истината.

„Много съм загрижен, защото се говори за някаква сделка… Не ни се разкриват [подробностите] и не ни се казва истината - казва той. - Слуховете са, че Израел отново ще направи голяма грешка, подобна на допуснатата през 2011 г. със споразумението за Шалит.“

Гилад Шалит е израелски войник, държан повече от пет години в плен на "Хамас". Той беше предаден на израелските власти срещу освобождаването на 1000 палестински затворници. Посредник за споразумението тогава беше Египет.

Сега Бен-Гвир е обезпокоен и прогнозира, че споразумението "може да доведе до катастрофа" заради евентуално освобождаване на палестински затворници и допускане на доставки с гориво в контролираната от "Хамас" Ивица Газа. 

По-рано днес пред "Канал 12" неназован високопоставен израелски служител отбеляза, че има споразумение поне 50 души да бъдат освободени, а още десетки - през следващите дни срещу удължаване на периода на примирие, в който израелската армия не обстрелва Газа.

Заложниците са близо 240 души. Сред тях има и двама български граждани. Има и бебета, и цели семейства, и хора с увреждания, и оцелели от Холокоста възрастни хора.

Очаква се да бъдат освободени деца, техните майки и други жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки