Премиерът на Доминика: Изгубихме всичко, което може да се купи с пари

Утре сутринта започва издирването на оцелели от урагана Мария, ударил карибския остров с 260 км/ч

OFFNews 19 септември 2017 в 09:31 8314 0

Доминика преживя мащабно опустошение от урагана Мария. Изгубихме всичко, което може да се купи с пари, написа премиерът Рузвелт Скерит.

Ураганът достигна петата, потенциално катастрофална, категория, преди да достигне бреговете на карибския остров в понеделник през нощта.

По-рано премиерът написа, че покривът на резиденцията му е бил отнесен, както и, че лично той е оставен "напълно на милостта на урагана". Не само това - ветровете са отнесли покривите на почти всички хора, с които говорих, допълни той.

Най-големия ми страх тази сутрин е, че ще се събудим с новината за тежко ранени и възможни жертви в резултат на вероятните свлачища, предизвикани от постоянните дъждове, пише още премиерът, който уточнява, че е бил спасен.

След като най-голямата опасност отмине, от утре сутринта започва издирването на ранени и затиснати под отломки.

Ще имаме нужда от помощ. Ще се радвам на всяка подкрепа от приятелски нации и организации, които могат да помогнат с хеликоптери. Нямам търпение да се кача и да обиколя страната, за да видя какви са нуждите, пише още Скерит.

Мария се движи приблизително по същия път, който мина Ирма - ураганът, който помете региона този месец. Той удари бреговете на Доминика със скорост 260 км/ч.

Близкият остров Мартиника обяви най-високото ниво на тревога, докато друга френска територия - Гваделупа, нареди евакуация.

Предупреждение за урагана е в сила и за Пуерто Рико. Американската територия очаква Мария да достигне сушата с трета категория във вторник. Пуерто Рико избегна най-лошите последици от Ирма и е важна точка за търсещите убежище жители на най-тежко засегнатите земи.

Такова е обявено и за Британските Вирджински острови, които претърпяха тежки разрушения от Ирма. Президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение за американските територии в понеделник.

Тревога заради урагана е обявена и за островната държава Сейнт Китс и Невис, задморската територия на Великобритания Монсерат, както и за островната държава Сейнт Лусия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови