Ураганът Мария връхлетя Доминика с 260 км/ч и отнесе къщата на премиера (видео)

OFFNews 19 септември 2017 в 08:03 6520 0

Ураганът Мария връхлетя карибския остров Доминика през нощта в понеделник с потенциално катастрофалната пета степен и скорост от 260 км/ч., оставяйки опустошения и наводнения след себе си.

Министър-председателят Рузвелт Скерит написа във Фейсбук, че покривът на къщата му е отнесен, че домът му е наводнен и че е оставен "напълно на милостта на урагана". Малко по-късно допълни, че е спасен.

„Ветровете са безмилостни, - написа 45-годишният Скерит. - Ще оцелеем чрез благодатта на Бога.“

Летището и пристанищата на бившата британска колония с население около 72 000 души са затворени.

Мария се движи приблизително по пътя на Ирма - ураганът, който помете региона този месец и взе десетки жертви.

Близкият остров Мартиника обяви най-високото ниво на тревога, докато друга френска територия - Гваделупа, нареди евакуация.

Предупреждение за урагана е в сила и за Пуерто Рико. Американската територия очаква Мария да достигне сушата с трета категория във вторник. Пуерто Рико избегна най-лошите последици от Ирма и е важна точка за търсещите убежище жители на най-тежко засегнатите земи.

Такова е обявено и за Британските Вирджински острови, които претърпяха тежки разрушения от Ирма. Президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение за американските територии в понеделник.

Тревога заради урагана е обявена и за островната държава Сейнт Китс и Невис, задморската територия на Великобритания Монсерат, както и за островната държава Сейнт Лусия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови